cultura

El festival Off, el revers social del Visa de Perpinyà

Vuitanta exposicions, cinc de les quals catalanes, formen el recorregut de la mostra paral·lela de fotografia, que compleix vint anys

Hi haurà també, el dia 9, una Nit de Projecció en pantalla gran

Somàlia feta bocins, refugiats sirians a l'Orient Mitjà, dones violades al Congo, el drama sanitari per l'epidèmia de l'Ebola, les matances a la República Centreafricana, el terratrèmol del Nepal, els desplaçats per la guerra d'Ucraïna, la mort diària dels immigrants a la bellíssima mar Mediterrània... La sola enumeració dels temes que aborden les exposicions del 27è Festival Internacional de Fotoperiodisme Visa pour l'Image de Perpinyà talla l'alè; és com si en un sol dia s'haguessin concentrat al diari les notícies més atroces de tot l'any. El festival Off, nascut ara fa vint anys a iniciativa de la Cambra de Comerç i Indústria de la vila, n'és en certa manera el bàlsam: una mostra paral·lela, igualment d'alta qualitat, però molt menys sanguinària i organitzada en bona part al voltant de fotògrafs joves i amateurs. “Aquí no hi ha, com dieu al sud, tant de sang i fetge, sinó que es tracten temes més aviat de contingut social, que a vegades també són molt durs”, explicava ahir el director de l'Off, Jean Saleilles, en la presentació del programa a la seu del Col·legi de Periodistes a Girona, envoltat d'Aminda Queralt, una de les fundadores de la mostra; el president dels col·legiats gironins, Joan Ventura; l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont; el delegat de Cultura, Antoni Baulida, i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert.

Sense tanta cruesa, també aquestes imatges conviden a “obrir els ulls”, tal com proclama un dels lemes de l'Off, sigui a una poètica de la realitat, sigui a un món més pròxim però no menys complex. La programació arrenca dissabte vinent i s'allargarà fins al 12 de setembre, i inclourà una Nit de l'Off, el dimecres 9 de setembre (21 h), amb la projecció de totes les fotografies en pantalla gegant a la plaça de la República. Puigbert va lamentar que en aquesta edició la presència dels catalans del sud sigui més reduïda que altres anys. En concret, participen en el programa cinc propostes d'aquesta banda dels Pirineus, degudes a Clic 14, l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, la Federació Catalana de Fotografia, l'Inspai de la Diputació de Girona, i l'agència Iconna, que hi portarà l'exposició sobre el procés sobiranista Tossudament. Al marge de la presència, també, de la Confederació Espanyola de Fotografia, la resta dels 84 expositors del festival, repartits en 79 espais, són francesos. Dels 250.000 visitants que atrau el Visa, van assegurar els organitzadors, en passen per l'Off 15.000, que generen uns ingressos econòmics d'1,1 milions d'euros.

Dalí al centre del món

Aprofitant la trobada amb la premsa, Josep Puigbert va recordar que aquest any es commemora el 50è aniversari del viatge triomfal que Salvador Dalí va fer amb tren des de Ceret fins a Perpinyà, on va proclamar que l'estació de la vila era el “centre del món”. Amb motiu de l'efemèride, els Amics dels Museus Dalí faran demà una recreació especial del singular viatge, amb la inauguració d'un plafó commemoratiu.

LA XIFRA

15.000
visitants
atrau la programació de l'Off a Perpinyà, amb una repercussió econòmica de més d'un milió d'euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.