cultura

La Fundació Masó compra 267 obres de J.B. Coromina

Són 55 pintures i 212 obres sobre paper, la majoria inèdites, procedents d'un familiar de l'artista bisbalenc, destacat col·laborador de Masó

Totes les obres estan datades entre 1898 i 1919

La Fundació Rafael Masó ha adquirit una important col·lecció de pintures i dibuixos majoritàriament inèdits de Joan Baptista Coromina i Figueras (la Bisbal d'Empordà, 1890-1919), procedents d'un familiar d'aquest artista, que va ser un dels principals col·laboradors de l'arquitecte Rafael Masó, amb el qual va impulsar projectes com ara la fàbrica de ceràmica La Gabarra, actual seu del Terracotta Museu de la Bisbal. La col·lecció adquirida per la Fundació Rafael Masó inclou 267 peces: 212 obres sobre paper i 55 pintures datades entre 1898 i 1919, que “són una mostra del talent, l'esperit creatiu, els dots d'observació i la versatilitat d'aquest artista que tant van lloar Carles Rahola, Miquel de Palol i Josep Pla”, segons remarca el comunicat amb què la fundació dirigida per Jordi Falgàs va fer pública ahir aquesta adquisició.

Projectes amb Masó

Per a la Fundació Rafael Masó són especialment interessants les obres de Joan B. Coromina directament relacionades amb projectes arquitectònics de Masó. Des que es van conèixer, quan tenia només divuit anys, Coromina va col·laborar en la major part d'edificis de Rafael Masó –per exemple, a la Farinera Teixidor, que ha estat fins fa poc la seu d'El Punt Avui a Girona–, generalment en aspectes decoratius i ornamentals, des de relleus i escultures a pintures i plafons de ceràmica. Així ho testimonien alguns dibuixos d'aquesta col·lecció sobre la reforma del mas El Soler de Sant Hilari Sacalm (1909), la decoració de la casa Salieti de Girona (1911), la fàbrica de ceràmica La Gabarra de la Bisbal d'Empordà (1911), que l'arquitecte gironí va fundar amb els germans s Joan Baptista i Alfons Coromina, i l'ampliació de Can Grau de Sant Martí Sapresa (1913-14).

A més, entre les obres adquirides per la fundació hi ha nombrosos paisatges, tant del Baix Empordà com de Girona i Mallorca, així com retrats, caricatures i estudis acadèmics executats en una gran varietat de tècniques: carbonet, oli, aquarel·la, sanguina, gravat, pastel, tinta, etc.

La Fundació Rafael Masó preveu catalogar aquestes obres i, posteriorment, restaurar-les per facilitar-ne l'estudi i la conservació, per tal que estiguin a l'abast dels especialistes i també puguin ser exposades públicament.

Joan Baptista Coromina i Figueras va néixer l'11 de març de 1890. Dels 9 als 13 anys va cursar estudis d'art tenint com a mestre el seu pare, Joan Coromina i Pujol, que va ser el creador de l'Escola de Dibuix de la Bisbal, el 1878. Joan Baptista, artista tan precoç com dotat, va destacar aviat com dibuixant i pintor apassionat –va escriure que estimava les seves creacions com si fossin els seus fills–, però també com a ceramista, destacant també en tots els casos per la seva gran capacitat productiva. Amb només 18 anys ja va començar a treballar amb Masó, amb qui també va compartir ara fa cent anys el projecte de creació d'una escola professional de ceràmica a Girona, que finalment no va prosperar. Joan B. Coromina va treballar també en la creació d'un forn de flama invertida, que el va convertir en tot un pioner de la ceràmica bisbalenca. El forn es va posar en marxa el 1919, el mateix any en què ell va morir, amb només 29 anys.

LA DATA

20.03.1911
va ser el dia de la inauguració de la fàbrica de ceràmica La Gabarra. Coromina tenia només 20 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.