Els experts es troben a Tarragona per aclarir els misteris sobre els neandertals

Uns 120 professionals prenen part en la jornada científica internacional organitzada per l'IPHES

Les sessions d'ahir es van centrar sobretot en el genoma dels neandertals, l'extinció d'aquesta espècie i l'ús del foc. Els 120 experts que s'han inscrit a la convocatòria de l'IPHES confien poder esbrinar moltes de les llacunes que queden a l'entorn de la vida i el comportament social dels grups de neandertals, una espècie que va desaparèixer a Europa fa entre 20.000 i 25.000 anys.

Eudald Carbonell, director de l'IPHES, acompanyat de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i del vicerector de transferència i innovació de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, va donar ahir al matí el tret de sortida a la jornada científica internacional, que té l'objectiu de posar en comú els darrers descobriments sobre el món dels neandertals i debatre el seu paper en clau evolutiva. Els ponents també analitzaran alguns «tòpics», segons Carbonell, com ara el clima en el qual van viure, la biologia, l'antropologia, la tecnologia i la geologia.

Les jornades s'allargaran fins divendres al Palau Firal i de Congressos de Tarragona i dissabte els participants es traslladaran a l'Abric Romaní, a Capellades (Anoia), un jaciment del qual enguany es commemora el centenari del descobriment. Segons Carbonell, aquest és un jaciment clau per entendre com era la vida quotidiana dels membres d'aquella espècie. «La investigació realitzada durant aquests últims 100 anys ha convertit l'Abric Romaní en un punt de referència indispensable a l'hora de parlar de les poblacions de neandertals, els seus comportaments de subsistència i tot allò relacionat amb el paleolític mitjà», va assenyalar Gema Chacón, coordinadora del congrés.

L'ICAC, seu d'una reunió científica sobre ceràmica romana

L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) és fins divendres l'escenari d'una reunió científica d'alt nivell sobre l'estudi de la ceràmica romana a la Mediterrània occidental. És el primer cop que aquest acte, organitzat conjuntament amb l'Istituto per i Beni Archeologici i Monumentali (IBAM) del Consell Nacional de Recerca d'Itàlia, s'organitza a l'Estat espanyol. Reuneix especialistes d'arreu del món amb la finalitat de presentar «l'estat de la qüestió» sobre els principals tipus ceràmics d'època romana a la Mediterrània occidental. «Constitueix una ocasió única per entrar en contacte directe amb alguns dels millors especialistes actuals en la matèria», segons els responsables de l'ICAC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.