Romànic a l'alça
El mapatge de Sant Climent de Taüll es confirma com a revulsiu i fa que hi hagi un 10% més de públic que a l'estiu passat
Les Jornades Gastronòmiques del Bolet de l'Alta Ribagorça serviran per allargar una bona temporada
El pantocràtor de Sant Climent de Taüll és una icona de Catalunya al món, ñes la pintura romànica més universal. L'original es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya, però des de finals del 2013 li ha sortit competència. La reproducció virtual que es fa a l'església on va ser concebut amb la tècnica del mapatge s'ha convertit en un revulsiu que ha fet augmentar el nombre de visitants al conjunt romànic de la vall de Boí. El primer estiu es va ser prudent per si era cosa de la novetat. Però enguany es confirmen les xifres i entre el juliol i l'agost 47.916 persones han visitat les nou esglésies i ermites declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco l'any 2000. També s'ha incrementat un 17% respecte a l'any anterior el servei de visites guiades, amb 4.423 entrades venudes.
El visitant del mapatge fa un viatge en el temps fins al 10 de desembre de 1123, quan el bisbe de Roda va consagrar el temple. Es va de menys a més, de les parets nues, amb restes de pintura original del segle XII, a la recreació de com era l'església acabada de pintar pel mestre de Taüll.
Anna Monsó, del Centre del Romànic d'Erill-la Vall, fa un balanç positiu de l'estiu i assegura que és molt gratificant que els mateixos usuaris “siguin els que fan la propaganda”. En aquest sentit, explica que era força habitual que els visitants que sortien d'una projecció animessin els turistes que miraven preus i horaris a la porta. També es mostra “encantada” amb la bona acollida que ha tingut l'obertura de l'església de Santa Maria de Cardet durant tot el mes d'agost. “Tot i ser un lloc més allunyat, hem tingut 1.349 visites.” Encara no estan totes obertes. Un ERO va deixar la plantilla del romànic amb la meitat del personal el 2011 i encara no s'ha recuperat la total normalitat. La bona acollida del mapatge, però, va invertir la tendència a la baixa i el conjunt patrimonial ha recuperat protagonisme. L'església de l'Assumpció de Cóll és una de les que no es pot visitar. En aquest cas, però, perquè després d'una primera fase de restauració de la façana s'ha de rehabilitar l'interior.
Pensant en la tardor
Lluís Farrero, president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, també fa una lectura positiva de les xifres de juliol i agost. “Ha estat un bon estiu i no tan sols a la vall de Boí, sinó a tota la comarca.” Una de les claus ha estat l'increment d'activitat de Boí-Taüll, el complex d'hotels del Pla de l'Ermita després d'un període d'incertesa pel concurs de creditors de l'empresa. “Al Pla de l'Ermita hi cap molta gent. Quan el complex Boí-Taüll va bé, es nota a tot arreu: hi ha més visitants al romànic, més serveis de taxi, més menús servits als restaurants.” Els turistes es mouen molt. Per això tampoc es descuida l'entorn paisatgístic. ”Aquest estiu hem recuperat els salencars de Barruera i Llesp, que van quedar molt afectats pels aiguats del 2013”. En el cas de Llesp, que pertany al municipi del Pont de Suert, s'ha aconseguit fer un itinerari adaptat a persones invidents amb cartells en braille i amb recorreguts que poden fer persones amb mobilitat reduïda. “Estem molt contents amb el resultat.”
Però en plena elaboració dels balanços d'estiu, el president de l'Alta Ribagorça assegura que a la comarca ja es treballa en la tardor. Les Jornades Grastronòmiques del Bolet de l'Alta Ribagorça arribaran a l'octubre a la vint-i-unena edició. “És una activitat molt consolidada”, assegura. Els primers anys un 70% del públic era de la comarca. “Però a poc a poc s'ha anat invertint la tendència i en la darrera edició el 67% dels participants van venir de fora, sobretot de Barcelona.” Les jornades volen ser un complement turístic que ajudi a la desestacionalització entre l'estiu i la temporada de neu amb el nexe comú dels bolets, que atreuen milers de persones als boscos del Pirineu. “L'any passat es van servir 1.500 menús.” Enguany, onze restaurants s'han afegit a la proposta.