cultura

Una passejada pel trajecte vital amb Josep Guinovart

Agramunt exposa 15 quadres d'aquest artista que mostren les etapes del naixement, la maduresa i la mort

Enguany l'obra de Guinovart s'oferirà a Argentona, Montserrat, Zamora i Gernika

A través de les obres del reconegut pintor Josep Guinovart (1927-2007), l'espectador pot viatjar per les principals etapes de la vida en una exposició que es pot veure a Agramunt (Urgell) fins al proper 6 de desembre.

En total es mostren quinze peces d'aquest artista en l'Espai Guinovart d'Agramunt, en l'exposició titulada ««3»» que es va inaugurar aquest dissabte sobre aquest artista barceloní amb una forta vinculació a Agramunt, d'on era la seva mare i on va viure durant la Guerra Civil. La majoria d'aquestes obres són de la mateixa fundació, però quatre són de la filla del pintor i presidenta de l'entitat, Maria Guinovart. Concretament, hi ha cinc obres a la fase de naixement, set de la maduresa i, finalment, tres i de gran format sobre la mort. Cada una d'aquestes etapes està representada en una de les tres galeries de l'Espai Guinovart.

En la primera galeria, la llavor i l'ou “són embrions de la vida, primers esglaons del llarg cicle”, detalla Lara Vidal, comissària de la mostra, en un escrit publicat en la web de l'Espai Guinovart. Això es pot veure reflectit en les obres L'ull del blat i Sense títol IX que “realcen el poder d'engendrament que té la llavor; en aquest cas, el gra ens recorda el sexe femení, porta de benvinguda a la vida”, explica Vidal. D'altra banda, en el quadre L'oeuf c'est l'espoir (L'ou és l'esperança), el pintor contempla el futur que ha de venir a partir de la naturalesa i “el seu caràcter optimista alerta que en el futur sempre hi ha quelcom millor”, diu la comissària.

En la fase de la maduresa és quan hi ha més colors com es veu a Roselles de Sió I i Roselles al Tigris III, on apareix la necessitat de reproduir-se per continuar el cicle vital a través de la vermellor de la flor.

En la tercera fase es fa de nit i a través de la foscor es vol simbolitzar el final de la vida, com es pot veure en la peça Blat i foscor. “Però la nit, i la mort, no són només foscor; els estels que brillen són llavors que s'organitzen amb constel·lacions que ens guien perquè continuï la vida”, remarca Vidal.

Retaule de blanc naixent, del 2007, és una de les darreres obres d'aquest artista i hi torna aparèixer l'ou, però ara desclòs. “Són vides ja encetades, potser ja viscudes”, destaca Vidal.

Expandir la seva obra

L'Espai Guinovart aquest 2015 va rebre el Premi Nacional de Cultura. Volen que l'obra de l'artista sigui itinerant. “El nostre propòsit per aquesta temporada, que l'obra de Guinovart no quedi circumscrita només a Agramunt”, va dir Maria Guinovart a l'ACN. En aquest sentit, enguany l'obra d'aquest artista es presentarà a Argentona, Lleida, Montserrat, Zamora i Gernika. Des de la Fundació, es vol que hi hagi un agermanant entre Agramunt i Gernika, ja que les dues van ser víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil.

LA FRASE

El nostre propòsit és que l'obra de Guinovart no quedi circumscrita només a Agramunt
Maria Guinovart
Presidenta de l'espai guinovart

LA XIFRA

15
quadres
són els que es poden veure en l'exposició de Guinovart, en l'espai dedicat a aquest artista a Agramunt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia