Cultura
Exposició del Centenari d'ABJ (Antoni Batllori Jofré) a Teià
Dibuixant Batllori Jofré
Unes 100 il·lustracions conformen la retrospectiva ara que es compleixen cent anys del naixement del dibuixant
La tria mostrada vol fer arribar a l'espectador una visió de com era la personalitat del ninotaire
La figura del ninotaire i dibuixant Antoni Batllori Jofré és molt coneguda a Teià. Ara que es compleix un segle del seu naixement, el municipi i el seu fill –el dibuixant, ninotaire i guanyador del Premi Nacional de Comunicació 2015– Toni Batllori han muntat una exposició retrospectiva amb el títol El centenari d'ABJ. Antoni Batllori Jofré en 100+1 dibuixos. La mostra, que es pot veure fins al 25 de setembre a la Casa Municipal de Cultura la Unió de Teià, ofereix una passejada cronològica amb un centenar de parades per poder contemplar la trajectòria de l'artista a través del seu llegat més preuat: els dibuixos. L'exposició no només mostra les il·lustracions a nivell professional, com les que va fer per revistes tan conegudes com el TBO, sinó que també recull imatges de caire familiar i íntim, i petites coses que a Batllori Jofré li va venir de gust immortalitzar amb els seus traços.
Aquest viatge comença el 1922, amb un dibuix que va fer mentre jugava amb el seu germà Josep Lluís. Dos anys més tard, el 1924, la il·lustració d'un paisatge rural fet quan Batllori Jofré tenia 10 anys és el primer treball que porta firma i datació. Del 1929, hi ha el testimoni del que va ser el seu primer encàrrec, pel qual li van pagar un duro de l'època, mentre que un any després va publicar el seu primer dibuix, al calendari d'en Patufet. A partir d'aquí comença el període d'eclosió del dibuixant, amb testimonis per a revistes i publicacions com l'Esquitx, Leyendas Españolas, La Atalaya, i La Formiga d'Or, entre d'altres. Enmig del Batllori Jofré més professional també hi ha estampes familiars, com els retrats del seus progenitors, l'entremaliat dibuix que li va fer a la seva sogra pel seu aniversari o il·lustracions dedicades a la seva dona i a la seva cunyada. L'últim dibuix que apareix a l'exposició retrospectiva data del 1997, uns dos anys abans de la seva mort. La mostra es completa amb un petit document audiovisual amb l'aparició de l'artista en el programa Víbria del 1993. Però l'empremta de Toni Batllori fill també és ben patent al llarg de l'exposició. I és que a banda de seleccionar ell mateix els dibuixos mostrats també hi ha deixat altres petges. Una és el dietari que penja cada dia a la cartellera de la Unió i que també es pot veure al web municipal. L'altra és una interacció directa entre pare i fill. Es tracta d'unes caixes amb obertura frontal, com si es tractés d'un petit escenari. Dins seu, Batllori fill hi utilitza objectes que el seu pare recollia “perquè l'enlluernaven” i els ha manipulat fins a aconseguir-ne una representació. Clips penjant que sembla pluja o nous obertes amb objectes petits a dins com si fossin caixetes són algunes de les interpretacions que el fill ha fet amb els objectes que el pare arreplegava com si d'un tresor es tractés.
“La tria dels dibuixos serveix per fer-nos una visió de com era el personatge d'Antoni Batllori Jofré a través de la seva obra”, comentava Toni Batllori fill. Batllori també va posar l'accent en el fet que la majoria dels dibuixos exposats són en blanc i negre. “Ell no era pintor però sí que acoloria algunes il·lustracions”, va dir el dibuixant. Com a curiositat, el dibuix amb què s'obre aquest recorregut no és altre que el que va fer el nét de Batllori Jofré a l'edat de tres anys a base de gargots propis de l'edat.