El Port de la Selva esdevé el banc de proves arqueològic del submarí ‘Ictineu 3'
El CASC ha realitzat la primera campanya d'aquest submergible, capaç d'assolir profunditats de fins a 1.200 metres, al jaciment de cala Cativa I
La primera campanya científica de l'Ictineu 3 es va fer al setembre al jaciment de cala Cativa I, a poques milles de distància del Port de la Selva. Es tracta d'un vaixell català d'entre 8 i 9 metres d'eslora datat al segle I aC i que transportava 100 àmfores de vi entre l'Hospitalet de Llobregat i Narbona. Gustau Vivar, responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica (CASC), ha explicat que aquest jaciment descobert l'any 1894 ha servit per demostrar que “hi havia una construcció naval pròpia al món ibèric a la costa catalana”.
Amb tot, més enllà del seu indubtable valor arqueològic, Vivar ha destacat que s'hi s'ha escollit aquest jaciment submarí d'entre els gairebé 900 descoberts a Catalunya és perquè “era un bon banc de proves” per utilitzar l'Ictineu 3. El fet que el jaciment es trobi a uns 30 metres de profunditat ha facilitat que els arqueòlegs i el submarí poguessin treballar al mateix temps per comprovar la maniobrabilitat del submergible. Segons el creador del submarí, Pere Forés, l'Ictineu 3 és un submergible “molt petit i lleuger” capaç d'assolir profunditats de fins a 1.200 metres, el novè del món. Tot i que l'Ictineu no permetrà excavar, oferirà un avantatge definitiu respecte als robots que utilitzen les grans empreses que busquen tresors submarins. I és que el fet que el submergible català pugui portar tres tripulants farà que els arqueòlegs puguin veure amb els seus propis ulls els jaciments. “Nosaltres no anem a buscar objectes al fons del mar perquè som científics i el que ens interessa és reconstruir la nostra història”, ha assegurat Vivar.