cultura

Patrimoni

La Romànica, renovada

Diferents institucions han invertit 320.000 euros en les obres de millora de l'església, peça clau del romànic vallesà

S'han recalçat els fonaments de la torre del campanar i reparat la coberta i les esquerdes de l'interior

Coneguda com la Romànica, l'església de Santa Maria de Barberà torna a lluir després de diferents treballs de rehabilitació i d'una inversió global de 320.000 euros. “Calia fer aquesta intervenció perquè és una joia no només per Barberà sinó també pel romànic català”, afirma l'alcaldessa del municipi vallesà, Sílvia Fuster. En el marc del programa Romànic Obert, de la Generalitat i l'Obra Social La Caixa, s'ha fet la principal inversió: 275.000 euros dividits en dues fases. En un primer moment, es va haver d'actuar en la torre del campanar. Per evitar el moviment de bolcada, es van recalçar els fonaments. El següent pas va ser reparar la coberta de la nau i les esquerdes que hi havia a l'interior. En una segona fase, que ha finalitzat recentment, s'ha col·locat una barana de protecció per evitar que es facin malbé les pintures, s'han col·locat llums interiors, s'ha pintat el sostre de les voltes i s'ha substituït la porta de ferro de l'entrada, a més de col·locar un nou cartell informatiu. La instal·lació d'un parallamps –que ha finançat la Diputació de Barcelona amb 45.000– ha tancat tot el procés de millora de l'església. Segons l'alcaldessa, l'Ajuntament de Barberà estudia instal·lar a l'exterior de l'edifici llums perquè l'element patrimonial es pugui il·luminar unes hores a la tarda vespre per tal de destacar la importància de l'església que es va començar a construir al segle XI i que es va finalitzar al XII i que ha estat declarada per la Generalitat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Els problemes de l'església de la Romànica, que dóna nom al barri on està situada, es van començar a detectar a mitjan del segle passat.

L'any 2005 es va certificar un augment de les esquerdes interiors provocades pel moviment de la torre que malmetien part de les pintures. L'any 2009, després que l'Ajuntament fes un treball detallat sobre el seu estat, es va signar un conveni específic per fer possible la recuperació emmarcat al programa Romànic Obert entre la Generalitat, La Caixa i el bisbat de Terrassa, propietari de l'església. Segons l'alcaldessa, un cop recuperada, tothom s'ha de fer càrrec de la conservació d'un element patrimonial molt conegut a la comarca i que visiten anualment persones interessades a conèixer el romànic català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia