La casa de tothom
Un llibre de Daniel Torres, que combina la il·lustració i el còmic, mostra l'evolució de la configuració de la llar occidental des del Neolític fins a l'actualitat
Del Neolític fins al segle XXI. La història de la casa en el món occidental ha estat recollida en un llibre titulat La casa. Crónica de una conquista (Norma Editorial), en què es combina il·lustració i còmic. L'autor n'és Daniel Torres (València, 1958), dibuixant de còmics conegut pel seu personatge Roco Vargas i pel personatge infantil Tom, el dinosaure.
L'obra té un caràcter enciclopèdic; de fet, el projecte va néixer per editar-se en fascicles que haguessin format una col·lecció de 12 volums, que després es van transformar en tres volums per acabar en un un de sol. “És una obra potent pel que fa a l'edició, però finalment vam optar per un sol volum perquè en el moment de dissenyar el producte, cap al 2008, la crisi va començar a afectar el mercat editorial”, explica Torres.
Tècnicament, Torres anomena el seu treball com a narració gràfica, però ha intentat que tingués el mateix rigor sociològic i històric d'un llibre convencional sobre aquest tema. “A cada capítol, dels 26 que en formen part, he aplicat una tècnica i un estil gràfic diferent: hi ha il·lustració, còmic, llapis, color manual, color digital, estil francobelga i altres pàgines que evoquen a antics gravats. Ha estat una manera de diferenciar cada part de l'obra i de crear un dinamisme en la lectura”, explica Torres, que ha invertit en l'obra prop de sis anys. Tres per documentar-se i fer els esbossos, i tres més pel dibuix i el color.
Torres explica que el seu treball és un producte singular: “Hi ha alguna publicació similar, però molt poques recullen aquesta evolució de la llar.”
Torres explica que la casa neix al Neolític, “perquè en ser sedentaris, en conrear la terra i cuidar el ramat la gent té necessitat de protegir-se i de preservar uns estris. Fins aleshores, no hi havia cases, només sistemes per protegir-se del temps”.
Tot i que el llibre conté representacions de cases senyorials, Torres ha volgut explicar la casa de la gent corrent. “He intentat que el lector imaginés què li passaria a ell si visqués a la Grècia clàssica, o com viuria si se situés a la França del segle XVII.”
Tot i no haver finalitzat la carrera, Torres va estudia arquitectura. “I sempre he estat estudiant el tema. En els meus còmics, l'arquitectura és un personatge més i així ho he intentat fer amb aquest llibre”, explica.
El llibre l'ha portat a descobrir com durant segles les llars de foc estaven molt mal construïdes i causaven moltes morts per asfíxia perquè les xemeneies mai tiraven bé. “La història de la llar és la història dels avenços que ara ens semblen insignificants però que ens han portat a la confortabilitat de la casa moderna, com ara poder crear un plànol per poder construir a qualsevol lloc.”
El personatge es va fer cèlebre a la revista ‘Cairo'
L'any 1983, la revista Cairo va publicar Tritón, una aventura en què apareixia Roco Vargas, un aventurer de l'Espai que tenia la doble personalitat d'escriptor i al qual li agradava molt el cafè. El personatge encaixava amb la tendència de la línia clara, que des de la modernitat dels anys 80, recuperava una tradició inspirada en Hergé.
Torres va dibuixar diverses històries que Norma va publicar en àlbum fins que la seva dedicació a la il·lustració i al llibre infantil, amb el dinosaure Tom, el va allunyar del còmic. Però només en aparença. Torres, amb discreció, i com si es tractés d'un pintor de diumenge, ha dedicat els caps de setmana a escriure, dibuixar i entintar una nova historieta del personatge. Només li falta fer el color que serà manual, sense utilització de la paleta digital. La nova aventura té molt a veure amb l'àlbum L'estrella llunyana, un dels més destacats.
Glups!, un restaurant per a fans del còmic
Un dels projectes en el qual està treballant ara Daniel Torres és la decoració d'un nou restaurant anomenat Glups!, que s'obrirà al passeig de Sant Joan de Barcelona, al costat de la llibreria Norma. Aquest local temàtic està pensat com a lloc de trobada d'aficionats a la historieta i per a lectors que, un cop realitzades les seves compres, vulguin un espai de lectura per als seus còmics, a l'estil de les cafeteries llibreries.