la contra
Història d'un vincle
Premià de Dalt i Premià de Mar oficialitzaran l'agermanament amb dos municipis murcians
festes en la llunyania. Tot i viure a molts quilòmetres de distància, els veïns provinents de Calasparra i Cehegín no han renunciat a les seves tradicions. En aquest sentit, durant molts anys, han pujat en romeria al parc forestal.
La immigració dels anys 60 va fer que molta gent del sud de la península es traslladés a Catalunya. Ho van fer en grups familiars i el boca-orella va funcionar a l'hora de triar un municipi o altre per acabar-se establint-se en un lloc en comptes d'un altre. La possibilitat de retrobar-se amb els familiars o que un amic pogués facilitar un lloc de feina eren motius pels quals grans grups d'un municipi del sud es traslladessin, al llarg dels anys, a un poble o barri català i hi exportessin les seves tradicions i maneres de ser. Aquesta dinàmica ha fet que amb el temps els lligams familiars s'hagin convertit en lligams intermunicipals i ara, mig segle després, encara siguin moltes les persones que tenen el cor dividit entre dos municipis: el d'origen i el de residència.
En els cas de Premià de Mar i Premià de Dalt, aquesta dualitat existeix en els habitants dels municipis murcians de Calasparra i Cehegín. Els primers són majoria a la localitat costaner i els segons en la seva homòloga de l'interior. No és casualitat, doncs, que, després de les famílies premianenques, els col·lectius més nombrosos siguin els d'aquestes dues localitats murcianes. A Premià de Mar hi ha censades prop de 290 persones provinents de Calasparra i quasi 200 de Cehegín, mentre que a Premià de Dalt, en són unes 150 i unes 170, respectivament. «Fa anys que som conscients d'aquest vincle i sabíem que calia potenciar-lo», explica l'alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda (CiU), que comenta que ja el 2002 van començar a estudiar la fórmula de l'agermanament.
Fins ara, però, les col·laboracions entre aquestes localitats han estat puntuals i en diversos àmbits. Les bandes musicals murcianes han tocat en les festes majors premianenques o algun equip de futbol s'ha desplaçat per jugar un partit d'homenatge. Les visites institucionals també han estat nombroses i tant els alcaldes catalans han fet el camí a la inversa dels emigrants dels anys 60 com els representants polítics murcians han vingut a veure els seus conciutadans que ara viuen al Maresme. Ara però, aquests lligams es volen enfortir per la via oficial i, per això, s'han iniciat els tràmits per agermanar-se.
«És una manera de reconèixer el vincle que hi ha entre aquests municipis», apunten fonts de l'alcaldia de Premià de Mar, que en el darrer ple ja va aprovar, per unanimitat, iniciar els tràmits per agermanar-se amb Calasparra i Cehegín. Les dues localitats murcianes també han passat ja aquest assumpte pels seus plens municipals respectius, mentre que Premià de Dalt té previst fer-fo aquest mes. A partir d'ara, entraran en escena les entitats, que són les que han de formar part de les respectives comissions d'agermanament i han de concretar en quins termes es materialitza aquest nou lligam legal. La fi del procés es preveu per al mes de maig. Per als dos municipis maresmencs es tractarà dels primers agermanaments amb altres poblacions. Tot i que ja existia un vincle emocional, la festa d'agermanament farà justícia a la història dels quatre pobles.