cultura

col·lecció

lluís llort

Encertar no és el millor

Un viatge en autocar, en tren, en cotxe, en avió... Una tarda de pluja. Un vespre de foc de camp. Un matí de passeig pel parc. Una sala d'espera (del que sigui). Una colla de gent o una sola persona. Tots aquests supòsits i molts més són vàlids a l'hora de poder treure suc d'una col·lecció ben curiosa, plena d'informacions curioses, per a lectors amb curiositat: Triviacat.

El maig passat va aparèixer el primer número de la col·lecció Triviacat, Barcelona, escrit per Anna-Priscila Magriñà. Ara ha sortit el quart (però no serà l'últim), Història de Catalunya, de Sílvia Marimon. Entre mig, el segon (Ciència, de Daniel Closa) i el tercer (Literatura, de Raquel Loscos). Anna-Priscila Magriñà és una periodista que es passa la vida preguntant-se d'on vénen les coses. La darrera resposta que ha trobat és que els inuit van ser els primers a portar ulleres de sol. Raquel Loscos López és guionista, dramaturga i directora de teatre. Llegeix al metro, llegeix mentre camina pel carrer, i està mirant de trobar una tècnica que li permeti llegir dins l'aigua. La periodista Sílvia Marimon, quan era petita volia penjar un pòster de l'anarcosindicalista Teresa Claramunt a l'habitació, però no en va trobar cap. Va compensar la frustració llegint tots els llibres sobre història de Catalunya que passaven per les seves mans. Daniel Closa és doctor en biologia i investigador del CSIC i dirigeix un grup de recerca a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona.

I què són, aquests llibres? Inspirats en el joc de taula Trivial, de preguntes de cultura general, la col·lecció de l'editorial Angle ofereix aquests petits volums temàtics. Cadascun inclou una quarantena llarga de preguntes, que semblen poques. I ho són, si les prenem com a joc, però perquè tot plegat té trampa: no hi ha tauler, ni daus, ni formatgets, només el lector, sol o millor acompanyat. I la curiositat.

L'estructura és molt senzilla: una pregunta amb quatre possibilitats de resposta, però només una és la correcta. La gràcia, el més important, és que no se'ns diu quina de les quatre és la correcta i llestos, els autors van més enllà i desenvolupen una explicació al llarg de 2, 3, 4 pàgines, segons convingui.

Un exemple: la pregunta 45 d'Història de Catalunya. “El 3 d'agost de 1973 sortia de la fàbrica de la Zona Franca l'últim Seat 600. Els operaris se'n van voler acomiadar. Com ho van fer?” Les opcions són: A- Van escriure l'epitafi: “Vas néixer príncep, mors rei”. B- Van fer una gran festa a la fàbrica i van convidar els treballadors jubilats que havien estat a la SEAT des del naixement del 600. C- Es va fer un sorteig entre els treballadors de la fàbrica. D- Es va regalar aquest últim 600 al treballador més nou de la SEAT. La resposta correcta és la A i, aleshores, se'ns explica en dues pàgines llargues la història d'aquest vehicle que va marcar una època.

Més preguntes: Qui va inventar el número zero? Quin és l'origen del gintònic? Per què els testicles pengen a l'exterior del cos? Cap a on assenyala el dit de l'estàtua de Colom? Per a qui es van fer les primeres pel·lícules pornogràfiques a Barcelona? Per què són grocs i negres, els taxis de Barcelona?

Triviacat Història de Catalunya
Sílvia Marimon
Editorial: Angle Barcelona, 2015 Pàgines: 192 Preu: 9,95 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia