‘Political Mother' porta el talent del carrer a l'escena
L'espectacle de Hofesh Shechter, amb 64 ballarins i músics no professionals, s'estrena demà a l'Auditori de Girona, dins el Temporada Alta
Està coproduït amb La Caixa i el Mercat de les Flors
“Ha estat una experiència única, una gran oportunitat”, deia ahir al CaixaForum Girona una de les 64 intèrprets amateurs, entre ballarins i músics, que durant tres setmanes han treballat intensament quatre o cinc hores diàries, com autèntics professionals, en diferents espais de Girona i Salt amb tres ballarins de la Hofesh Shechter Company per preparar l'espectacle Made in Girona: Political Mother, que s'estrena demà a l'Auditori de Girona dins el Temporada Alta (18 h, 10 euros). El mateix espectacle, versió comunitària de la Political Mother estrenada per la companyia britànica el 2010, es podrà veure també el 31 de gener al Mercat de les Flors, que l'ha coproduït, juntament també amb l'Obra Social La Caixa. Com va recordar ahir el director de la seva àrea de cultura, Ignasi Miró, aquesta és la segona vegada que La Caixa col·labora amb el Temporada Alta en una producció, després de Migranland (2013), d'Àlex Rigola. “Entenem la cultura com un element fonamental per al progrés de la societat”, va dir Miró, acompanyat dels directors del Temporada Alta i el Mercat de les Flors, Salvador Sunyer i Cesc Casadesús, respectivament, i de dues representants de l'equip de producció de la Hofesh Shechter Company, Niamh O'Flaherty i Lucy Moelwyn-Hughes. La companyia creada el 2008 pel coreògraf i músic israelià Hofesh Shechter (Jerusalem, 1975) “té el treball amb la comunitat i el talent jove com una part fonamental de la seva raó de ser i per això, a tots els ballarins de la companyia, se'ls ensenya a ensenyar, per oferir tallers formatius”, va explicar O'Flaherty. Segons Sunyer, l'objectiu de la companyia és demostrar que “qualsevol persona, ben acompanyada, pot treballar en el món de la creació artística”. “Shechter considera que tothom ha de tenir l'oportunitat de ballar allà on sigui, també en un escenari. Es tracta sobretot de sentir emocionalment cada moviment corporal”, hi va afegir Moelwyn-Hughes, responsable del treball comunitari de la companyia. A Girona, hi han participat persones d'edats molts diverses, des de joves estudiants fins a gent gran. El resultat final manté l'essència i tota l'energia de la Political Mother original (“l'obra més política que hem fet”), reduint només una mica la seva durada, que ha quedat en tres quarts d'hora.
La companyia britànica ha rebut la col·laboració sobre el terreny de la ballarina palamosina Olga Cobos i dos membres més de la seva companyia, Cobosmika, així com també de la Banda d'en Pere Botero en les percussions. La direcció musical ha anat a càrrec de Yaron Engler, amb el suport del músic català Albert Mallorca.
“Aquest és el projecte més gran i ambiciós que hem fet en els últims dos anys”, van dir les representants de la Hofesh Shechter, que van destacar la bona entesa amb els seus tres socis catalans en la producció de la versió Made in Girona. “Aquesta experiència transforma les persones i nosaltres volem que ens donin la seva opinió al final de cada projecte”, hi va afegir la Lucy. “Feu-ne més!”, va ser la resposta entusiasta d'una de les ballarines gironines.