La Colònia Güell inaugura un nou centre d'interpretació

El conjunt fabril reivindica la seva importància històrica

El 1890 el magnat Eusebi Güell va formar una de les colònies industrials més importants de Catalunya. Eren fàbriques de vapor, productores de vellut. El complex estava organitzat amb un sistema social innovador, paternalista, on cap dels obrers quedava desemparat, mitjançant escoles, guarderia i una mútua. Aquesta política social no era tan sols generosa, sinó també pràctica: fins als anys trenta no es van fer vagues. L'arquitectura del lloc és també única. Güell va disposar de les mans de Rubió i Bellver, i Berenguer i Mestres, entre altres noms destacats, per dissenyar els edificis.

La importància de la colònia, més enllà de Gaudí, és un fet que Rosa Boladeras, presidenta del consorci, vol reivindicar. «A més de la filosofia peculiar de l'arquitecte, volem recuperar la memòria tèxtil.» La colònia rep uns 25.000 visitants cada any, la majoria atrets per Gaudí, una xifra important que justifica l'atenció a la resta de la colònia. «Ens resulta molt emotiu inaugurar aquest nou centre, record de les famílies que hi van treballar, mostra de la història de Catalunya», comenta il·lusionat Miguel Padró, historiador de la colònia i organitzador de la novena Festa del Modernisme, que se celebra aquest cap de setmana.

Gaudí, exposat a Barcelona

El Museu Diocesà de Barcelona participa en el centenari amb una mostra de documents relacionats amb la cripta. Entre les més de cent peces hi ha els estris emprats per Gaudí, una carpeta de dibuixos de Dalí entregada pel mateix pintor en una visita a la colònia, alguns dels vitralls reformats i una maqueta de l'església acabada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

El 25è Mercadisc guixolenc, fira de col·leccionistes musicals, diumenge

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El museu que recupera l’art de la censura soviètica

Nukus (Uzbekistan)
CRÒNICA

Amors còsmics a Tàrrega, de nou

COMUNICACIÓ

Un nou concurs musical i el retorn dels Òscars, entre les novetats del 3Cat

SANT JOAN DESPÍ

El Truffaut estrena temporada amb un cicle d'Alfred Hitchcock

GIRONA
MÚSICA

Cancel·len el festival Reggus d’aquest cap de setmana per la pluja

REUS
Cultura

Identificada una punta de llança de fa més de 50.000 anys a l’Abric Romaní de Capellades

Capellades

L’Ajuntament rep en cessió ‘Retrat de Miquel Oliva Vilar’, de Ricard Guinó

GIRONA
Jordi Savall
Músic

“La música és el camí més curt per dialogar amb altres cultures”

Bellaterra