cultura

El ‘blues' de l'autobús

El 22 i 23 de gener tindrà lloc Tiana Negra, 4t Festival de Novel·la Negra Catalana, amb homenatges, novetats literàries, premis i una atractiva iniciativa per anar-hi

El grup literari Ofèlia Dracs, amb alguns membres presents, serà homenatjat
François Thomazeau és el primer autor internacional que visita Tiana Negra

El 1982 Miguel Ríos sorprenia amb una gira espectacular per a l'època i el país, Rock&Ríos. Un dels temes del posterior disc, relacionat amb la vida de carretera dels músics, era El blues del autobús.

Trenta-quatre anys després és Sebastià Bennasar qui sorprèn, en un format molt més modest però digne i imaginatiu, proposant per a la quarta edició del Festival de Novel·la Negra de Tiana un paquet molt interessant amb un autobús pel mig. El blues arriba més tard.

El dissabte 23, a les 10.15 h, sortirà de l'Arc de Triomf un autobús negre que durà els viatgers fins a Tiana. Al final de la jornada, a partir de les 22.15 h, el mateix autobús tornarà al punt de sortida. El preu (25 euros) inclou el dinar i un descompte del 5% en la compra de llibres. Per a reserves, cal escriure a [email protected].

Prèvia de BCNegra

Aquest festival, que s'està erigint com a prèvia de BCNegra, està comissariat des de la primera edició per Bennasar, amb el suport de l'alcaldessa de Tiana, Esther Pujol. El que va partir gairebé d'una aposta feta en calent al llarg d'una presentació a la desapareguda Catalònia, s'ha fet gran –adolescent, si més no– gràcies a ells dos i a la col·laboració i l'esforç de la població, entre els quals hi ha els editors de Meteora, Maria Dolors Sàrries i Jordi Fernando.

Abans de la jornada de dissabte hi ha la mitja de divendres, sense autobús, en què l'expert en el gènere negre i policíac Àlex Martín serà protagonista. Primer impartirà la conferència El col·lectiu Ofèlia Dracs i la novel·la negra. Seguirà un homenatge amb la presència d'alguns dels membres del recordat grup literari, com ara Joaquim Carbó, Margarida Aritzeta, Joan Rendé, Isidre Grau, Maria Antònia Oliver, Antoni Serra i Josep Albanell, i potser algun més que s'apunti a última hora.

Martín, després, farà una glossa de la novel·la Ginesta per als morts, d'Agustí Vehí, a qui es dedica el premi que l'any passat va guanyar Lluís Bosch amb Besòs Mar, publicada per Alrevés, que serà presentada a les 21 h.

Just després es farà
saber l'obra guanyadora d'aquesta edició, en què s'han presentat un total de 28 originals, una xifra prou important.

Una jornada particular

Molt bé, és dissabte i ja som còmodament a Tiana i no ens hem de preocupar ni pel dinar. Què veurem, aquest any?

La primera activitat tindrà lloc a les 11 del matí i la darrera cap a les 9 del vespre, totes a la Sala Albéniz del Casal de Tiana, al centre de la localitat, i totes amb entrada lliure. Amb tot, hi ha activitats al marge, com ara tallers d'escriptura, exposicions, clubs de lectura i rutes literàries.

Al matí, a les 11, hi presentaran novetats i signaran llibres els autors Rafael Vallbona, Xavier Vernetta, J.R. Armadàs, Marc Moreno i Jordi Boixadós.

A les 12.30 h tindrà lloc una nova sessió de presentacions amb fragments
llegits per Joana Cortils, Maria Dolors Sàrries i representants de les persones grans de Tiana, amb acompanyament musical, blues amb saxo, naturalment, per fer joc amb l'autobús negre. En aquest cas els autors seran Jordi Solé, Emili Bayo, Esperança Camps i Toni Arencón.

A les 16 h s'emetrà el documental L'atemptat del Papus, que donarà pas a la conversa sobre el tema Periodisme d'investigació, quan la realitat supera la ficció, amb els periodistes i autors Jordi Borràs, Laura de Andrés i Gemma Garcia.

Hi haurà una segona conversa, en aquest cas moderada per Jordi Cervera i sobre el tema Policies de veritat contra policies de ficció, amb els policies Rafa Melero (també novel·lista), Pere Cervantes, Carol Valenzuela i Alejandro López.

Cap a les 19.15 h començarà el ja tradicional combat de boxa oral sobre el tema Política i novel·la negra, que enfrontarà Francesc Ribera i Damià del Clot, arbitrats per Anna Maria Villalonga.

Abans d'un recital poètic de cloenda, a càrrec del mateix Titot (Frances Ribera) i Jordi Valls, hi haurà una conversa amb el reputat autor francès François Thomazeau, primer autor internacional que visita el festival. Segur que no en serà l'últim.

El llistó continua pujant tot encarant el repte, ara ja del tot assolible, de celebrar els primers cinc anys d'un festival molt recomanable perquè és literari, de novel·la negra,
en català i perquè ofereix molta proximitat entre lectors i autors.

Es pot consultar la guia més detallada dels actes i horaris a l'adreça http:// tiananegra.blogspot.com. es/2015/12/programa-tiana-negra-2016.html.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia