Un punt de referència
La Casa de Cultura, que està situada a davant de mar, és un punt de parada obligada per als masnovins
Va ser la segona residència d'un matrimoni adinerat de mariners, que van adornar la façana amb motius islàmics i, a dins, s'hi conserven frescos i el terra hidràulic modernistes
Ara conté obres de pintors del Masnou
Unes parets salmó van amagar durant molts anys els secrets de la família de mariners Jaume Sensat i Rosa Pagès. Ara és la Casa de Cultura del Masnou i s'hi mostren obres dels principals artistes locals. Per l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, aquesta casa no només és un edifici emblemàtic per la seva riquesa arquitectònica i històrica, sinó també per la seva situació i les activitats que hi fan. “És un punt de referència per a la ciutadania i de parada obligada. Antigament ja era així, per les exposicions que s'hi feien”, ressalta. Es desconeix qui va construir aquest edifici enmig de l'antic camí Ral, actualment el passeig Prat de la Riba, just a davant de mar. L'aspecte actual, però, li va donar, entre el 1900 i 1901, el mestre d'obres Pere Andreu, seguint l'encàrrec dels seus propietaris: Jaume Sensat i Rosa Pagès, que viatjaven constantment a Amèrica a la recerca de fortuna i que fins i tot van viure deu anys a Buenos Aires. El matrimoni tenia el seu domicili habitual al passeig de Gràcia de Barcelona, i la torre del Masnou era la seva segona residència. Conegut com la Villa Rosa, pel nom de la seva propietària i el color de les parets, aquest edifici es va emmirallar en l'art islàmic, perquè Sensat va viure dos anys a Egipte. El matrimoni no va tenir descendència. El 1964 la seva neboda va heretar la torre, que el 1975 va cedir a l'Ajuntament del Masnou amb la condició que sempre tingués un ús cultural.
Amb el lema El Masnou, terra de mar, l'Ajuntament va posar en marxa una iniciativa per rehabilitar els edificis històrics de la localitat i va tenir la col·laboració dels Fons Europeus i de la Diputació a través del programa Xarxa de Governs Locals 2012-2015. La Casa de Cultura és un dels edificis que es va incloure en aquesta proposta. Les obres, que van començar a mitjan 2014 i es van acabar al maig del 2015, van suposar una inversió de 293.000 euros. Oliveras explica que hi havia bigues danyades i que la façana estava molt malmesa. Per això, van fer obres per rehabilitar-ne el sostre i l'entrada, i la resta d'actuacions es van centrar en la restauració dels frescos, les parets i el terra hidràulic, tot impregnat del llegat modernista.
Durant les obres, es van descobrir elements de gran valor que es desconeixia que eren a la casa, com un pou a l'espai de la cuina, unes rajoles modernistes i unes pintures murals de l'època. “No només s'ha reparat el que ja es veia, sinó també, per exemple a la primera planta, els frescos que hi havia amagats sota el paper pintat”, destaca l'alcalde.
Una ruta per la casa
Ara, a l'entrada hi ha l'oficina d'Informació Turística, situada en el que antigament era la sala de música. En el sostre hi llueix un mural modernista on es representen les quatre muses de l'art: la pintura, l'escriptura, l'escultura i la música.
Jaume Sensat era un apassionat del mar i fins i tot va arribar a comandar el seu propi vaixell. Per això, en la següent habitació va posar una escala que recrea l'escalinata d'una embarcació. Aquí, actualment, hi ha el centre d'interpretació 3D de la ruta El Masnou, terra de mar. A la sala del darrere hi trobem l'antiga cuina i que ara llueix la sala d'exposicions temporal.
El pis de dalt té dues estances més, que corresponen a les exposicions permanents i on es poden contemplar les obres d'artistes masnovins. A més, hi ha elements de mobiliaris i decoratius del matrimoni Sensat i Pagès, com un sofà i una enorme casa de nines, una de les principals atraccions.