Montserrat Espallargas guanya el 52è Premi Recull
Ho ha fet amb l'obra de relats curts i reminiscències ruyrianes ‘Vides de filferro'
El premi de teatre ha quedat desert, i Vicenç Llorca anuncia el comiat després de nou anys com a president del jurat
El premi de narració Joaquim Ruyra de la 52a edició dels premis Recull ha recaigut en l'escriptora i periodista barcelonina Montserrat Espallargas, per l'obra Vides de filferro. El president del jurat, Vicenç Llorca, en va destacar ahir, en l'entrega del guardó celebrat al Teatre de Blanes, la qualitat i sobretot “la força d'una narrativa elaborada, la gran quantitat de recursos literaris i la varietat lèxica”.
La mateixa autora va reconèixer la seva obsessió per l'estil, l'afany de perfecció en la construcció sintàctica, la depuració estètica i la incorporació d'un lèxic marginal i de connotacions marineres adquirit els anys viscuts a Mallorca. “Sóc filla literària de Ruyra”, va expressar, agraïda pel premi atorgat i encara més perquè aquest porta el nom de l'autor per qui reconeix haver sentit una vinculació emocional des que el va descobrir d'adolescent.
Vides de filferro es compon de sis relats amb unitat temàtica, tots ambientats a Palma, que tracta sobre “la fragilitat humana”, tal com remet el títol a un material dur però alhora flexible, com va remarcar Espallargas. La dotació del premi és de 2.500 euros. L'autora ha guanyat altres guardons, entre d'altres el primer Premi de Fang de Deltebre pel conte El carrer dels dos cantons.
Mentre que el premi de teatre ha quedat enguany desert, el de periodisme Salvador Reynaldos (dotat amb 800 euros) ha recaigut en el blanenc Jaume Planas, per un article titulat “Notícia d'aparador”, centrat en un atracament en un bar que va passar desapercebut per la premsa.
Pel que fa el premi de poesia Benet Ribas (dotat amb 1.500 euros) ha estat atorgat a Josep Massanés, per l'obra Radiació de fons. Es tracta d'un poemari compost per 36 poemes en prosa, centrats en temes com la injustícia i la desigualtat. El títol, com apunta l'autor, remet a “l'eco llunyà de l'explosió primigènia que va donar origen a tot”.
Pel que fa al premi de retrat literari Rafael Cornellà-Joaquim Abril (dotat amb 800 euros) l'ha guanyat Jaume Calatayud, que acredita una dilatada carrera literària, en aquesta ocasió pel retrat dedicat a Ovidi Montllor.
I finalment, el premi al conte infantil Joan Petit (dotat amb 600 euros) ha estat per a Mama, per què li has donat?, d'Olga Cercós, d'Esclanyà.
El balanç del jurat ha estat positiu i el president dels Recull n'ha destacat: “Des d'un punt literari ens trobem en una línia de continuïtat en relació amb els darrers anys: una gran quantitat d'originals presentats procedents d'arreu de l'àmbit lingüístic del català i una remarcable riquesa i alta qualitat de propostes artístiques amb estètiques diferents.”
Vicenç Llorca va aprofitar el discurs per anunciar el comiat a la presidència dels premis, després de nou anys en el càrrec. Va fer un agraïment “a tots els companys de viatge” i va oferir un record destacat a les figures de Rafael Cornellà i Joan Abril.
Canvi de format
La principal novetat de la 52a Festa dels Premis Recull 2016 ha estat el canvi de format de l'acte, que s'ha obert al públic. Aquest va tenir lloc ahir a les dotze del migdia al Teatre de Blanes. Entre el lliurament dels guardons i les entrevistes en directe als autors premiats es van intercalar diverses actuacions, entre d'altres les del Cor de Cambra Sota Palau, l'Escola de Dansa Esclat i la Colla de Castellers de l'Alt Maresme, que va cloure l'acte aixecant un particular castell en honor al fil conductor: la llengua i cultura dels Països Catalans.
En acabar l'acte de proclamació del veredicte i lliurament dels guardons, la festa va continuar de la mateixa manera que s'ha fet durant més de cinquanta anys, amb un dinar que serveix de tertúlia literària al qual també van assistir els guanyadors d'altres edicions.