cultura

Un Sant Jordi matiner

La climatologia va ser més bona en a la primera meitat del dia però la pluja no va espantar la gent

Els títols més mediàtics van compartir protagonisme amb els autors i les autores locals

A Vic, la llegenda de Sant Jordi es va representar a sota de la pluja

La jornada de Sant Jordi a les comarques de la Catalunya Central va tornar a ser multitudinària, sobretot en la primera meitat de la jornada, quan el sol va lluir de valent i va convidar a passejar per les places i carrers plenes de roses i de llibres. A la tarda, la climatologia no va ser tan benèvola. En punts com ara Osona i el Berguedà, especialment, la pluja va acabar afectant alguns dels actes previstos. De fet, a Berga, després d'una matinal de gal·la, la presència de parades i gent als carrers es va veure disminuïda pels xàfecs, mentre a Vic, en l'habitual representació de la llegenda que es fa a la plaça Major a la tarda, l'heroi Sant Jordi va haver de matar el drac sota una tímida pluja. Això sí, amb la plaça plena de gom a gom tant de gent sota dels paraigües com de parades de llibres a sota les voltes. A la capital d'Osona, la coincidència de la diada en dissabte, dia del mercat setmanal, va afavorir la presència de més gent, una situació que també es va deixar notar a Manresa, on el passeig de Pere III va rebre més afluència de gent que mai.

Entre els visitants a la capital del Bages, va destacar una delegació de llibreters europeus que van ser convidats pel Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i que després d'haver passat el matí a Barcelona van visitar Manresa per veure com es viu Sant Jordi més enllà de la capital catalana. A la delegació hi havia representants d'Espanya, Portugal, l'Estat francès, el Regne Unit, Irlanda, Alemanya, Dinamarca i Polònia, i tots ells van ser rebuts per l'alcalde, Valentí Junyent, i pel president del Gremi de Llibreters de Catalunya, el manresà Antoni Daura, que té llibreria a Manresa (Parcir).

En clau local

Com a la resta de Catalunya, els títols més venuts per la diada de Sant Jordi a les comarques centrals van ser les obres de Víctor Amela, La filla del capità Groc, i també Tot això ho faig perquè tinc molta por, d'Empar Moliner. Entre els grans èxits d'aquest any també hi van tenir un paper destacat autors i autores locals: al Bages, l'escriptor manresà Genís Sinca, amb Malparits, va compartir protagonisme amb l'obra Pacte de silenci de Llorenç Capdevila.

A l'Anoia, van triomfar llibres amb un alt component nostàlgic, com ara La Granja Pla, d'Henar Morera, Marc Vila i Àlex López, on es repassa la història d'una emblemàtica cafeteria que va ser un punt de trobada al centre d'Igualada des de la postguerra fins principis dels anys 70. Igualada desapareguda, de Pilar Cuerva, va repetir per segon any el privilegi de ser dels llibres més sol·licitats a la capital de l'Anoia. Igualada també va aprofitar la diada per homenatjar Miguel de Cervantes en l'any de la celebració del 400è aniversari de la seva mort. Ahir, la ciutat va descobrir una placa en què s'hi destaca que l'escriptor situa a la capital de l'Anoia part de l'acció de la seva obra Las dos doncellas, inclosa en les Novelas ejemplares editades per primer cop l'any 1613.

Al Berguedà, la figura de mossèn Ballarín, mort el març passat, va ser molt present i els lectors van demanar diverses de les obres que va realitzar el carismàtic capellà. El trobador cuadeferro, de Jordi Cussà, i el llibre en homenatge a mossèn Noves, Mossèn Noves, quadern de records, de Roser Vila, van ser alguns altres dels títols locals que també van tenir molt d'èxit.

A Osona, un dels llibres més venuts en clau local va ser Els anys guanyats. Jordi Molas. Converses, de Dani Colmena. Després d'explicar l'emotiva història de Jordi Molas a través d'un documental –el protagonista va quedar tetraplègic fa vint anys en una acció desafortunada jugant a rugbi–, Colmena repassa amb Molas i catorze persones lligades al seu entorn proper com han viscut aspectes com ara l'amor, l'amistat o el dolor en tots aquests anys.

Des d'Osona i amb ressò nacional també van destacar títols com La puta conquesta de Catalunya de la Iaia, del vigatà Jofre Martell, o l'Abecedari per a adults, escrit per Òscar Andreu i il·lustrat per la ninotaire de Vic Pilarín Bayés. Al Moianès, la jornada de Sant Jordi també es va aprofitar per celebrar el primer aniversari de la comarca amb una festa a Moià.

200
parades
es van aplegar al passeig de Pere III de Manresa, creant un eixam de persones durant bona part del dia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.