Referèndum
Per qui no toca la campana
L'anterior govern de Xerta va anul·lar les campanades durant la nit a petició d'un empresari turístic i la decisió va generar malestar al poble
Un empresari hostaler, una campana i un ajuntament que va aplicar de manera unilateral una polèmica solució. Aquest és l'inici de l'actual debat que marca l'actualitat social i política del municipi de Xerta, que sotmetrà a consulta ciutadana si la campana del poble ha de tocar entre la mitjanit i les vuit del matí. En l'actualitat, i des del mandat municipal anterior, no hi ha toc durant les vuit hores perquè així ho va decidir l'anterior alcaldessa a petició d'un empresari instal·lat al poble.
Sembla que va ser aquest hostaler qui va remetre una queixa a l'equip de govern tripartit del PSC, ERC i Convergència que va governar el poble entre 2011 i 2015. La reclamació es fonamentava en el malestar d'alguns hostes del seu hotel, que van lamentar que el soroll nocturn de la campana no els deixava descansar. En el moment en què l'alcaldia va recaure sobre els convergents, la llavors alcaldessa va decidir anul·lar les campanades durant vuit hores, fet que va motivar que els veïns del poble recollissin firmes i que la situació arribés al ple municipal.
En la votació, el debat es va saldar amb un empat a quatre vots entre els favorables al so de la campana i els detractors (faltava un regidor al ple), i va ser el vot de qualitat de l'alcaldessa el que va permetre aplicar la solució que encara ara perdura. Tot i l'aparent consens a la corporació, el debat no s'ha apaivagat al poble. Fins i tot hi ha veïns que atribueixen la pèrdua de vots de Convergència en les darreres municipals a la decisió presa amb la campana. Siga com siga, ara l'actual govern en mans d'ERC ha decidit reprendre el debat i, a causa de la polèmica generada en el mandat anterior, ha optat per deixar que siga la gent la que decidisca el futur de la campana.
Tot i que no hi ha dates ni terminis ni s'ha concretat gaire la pregunta, l'actual alcalde, Roger Avinyó, ha explicat que la consulta popular servirà per desencallar la qüestió, i més tenint en compte que la majoria dels veïns aposta per recuperar el toc que els ha acompanyat cada nit des de temps immemorials. El de Xerta es convertirà en un dels diversos referèndums que es faran a l'Ebre en els propers mesos. Properament, Tortosa i Vilalba dels Arcs decidiran què cal fer amb els monuments franquistes.