cultura
Festival
Egipte aporta sort i visites al festival Tàrraco Viva
El festival romà viu una de les edicions més concorregudes amb la seva aproximació a la cultura egípcia, amb 27 espectacles nous
L'organització planteja dedicar l'edició del 2017 a l'antiga Grècia
Amb bullícia, molta gent caminant i animació sota el sol de maig, dissabte el Camp de Mart apareix carregat de parades que mostren els productes i la feina de molts recuperadors històrics que, a través dels objectes, mostren com era la vida normal d'un ciutadà de l'antiga Tàrraco. Estris de neteja personal, joies, objectes relacionats amb el menjar i la vida quotidiana i altres estris senzills són les estrelles del mercadet que, durant aquest cap de setmana, ha acampat al Camp de Mart i que és una de les activitats deganes del festival Tàrraco Viva. Aquest, però, és el primer any per a Roser Ramos, una recuperadora històrica que és el primer any que ve al festival i que hi exposa les seves joguines antigues d'inspiració romana. “És el primer any que vinc i estic molt satisfeta, tant per l'organització del festival com per l'acollida que està tenint”, comenta, i hi afegeix que l'interès respecte als seus productes “està repartit entre petits i grans, cosa que és molt interessant”.
Ramos és una de les responsables de la vintena de parades que s'agrupen al voltant del parc tarragoní, que durant aquests dies –dissabte i diumenge, últimes jornades del festival– recrea com era la vida d'un ciutadà romà de Tàrraco i que recull un gran nombre de visites, com també ho fa una de les activitats estel·lars d'aquesta edició, les visites guiades a l'exposició Kemet, la Terra Negra, una visita guiada a través de les tradicions ancestrals de l'antic Egipte, la cultura convidada d'enguany, una activitat que segons el guia Paco Tovar, està essent “un autèntic èxit de visites, ja que en cada edició tenim totes les localitats venudes”. L'èxit de la convocatòria és remarcable si es té en compte que aquesta activitat s'ha dut a terme per a escolars, als matins, i a les tardes per a grups tancats de ciutadans que han adquirit l'entrada a la Casa Sefus o a través d'internet.
Reaccions com aquestes, de l'organització –el director del festival, Magí Seritjol, no s'aventura a donar-ne dades però remarca la intensitat dels actes, sobretot el cap de setmana– confirmen que Egipte ha esdevingut l'amulet del festival Tàrraco Viva. El festival de recreació històrica de Tarragona tanca la 18a edició aquest diumenge i ho fa amb l'objectiu d'haver signat una de les edicions més celebrades i cuidades, tant pel que fa al nombre d'espectacles nous com per la diversitat d'escenaris i, sobretot, per la nova etapa centrada a fixar la vista a les cultures ancestrals que van conviure amb l'antiga Roma, el gran tema de la trobada anual que cada any permet que els tarragonins facin un viatge pel temps de fa dos mil·lennis.
En aquesta edició de Tàrraco Viva s'hauran celebrat un total de 124 activitats, 27 de les quals han estat novetat d'aquesta edició, i s'ha completat un calendari amb més de 436 actes que s'ha dut a terme amb un pressupost d'uns 300.000 euros. Com en altres edicions, Tàrraco Viva ha disposat de diversos espais. A més, a banda de Tarragona, localitats com Altafulla, Constantí, Falset, Porrera i Vila-rodona –novetat d'enguany– han estat l'escenari de diverses activitats del festival. De cara a l'edició de l'any vinent, l'objectiu és continuar l'enfocament cap a altres civilitzacions antigues que van tenir contacte amb el món romà.
D'aquesta manera, l'organització preveu que Tàrraco Viva 2017 pugui donar una mirada en profunditat a la Grècia clàssica, ja que és una cultura cabdal per entendre el món romà.
Els retrats del Faium centren l'acte de cloenda
L'acte de cloenda del festival Tàrraco Viva mantindrà l'esperit de recuperació de la tradició cultural de l'antic Egipte amb un acte per retre homenatge a una de les col·leccions de pintura més importants d'aquesta època, amb quadres de persones que miren enlaire sense veure-hi. L'activitat que tancarà el programa de l'edició d'enguany posarà l'accent en els anomenats retrats del Faium, o les pintures del rostre que decoraven les mòmies, una mirada a un tipus d'art que ens permetrà, un cop més, posar l'atenció sobre la vasta cultura funerària egípcia a través d'aquestes manifestacions artístiques que van tenir continuïtat en cultures posteriors, com la copta o la bizantina. A través de la mirada a l'entorn d'aquesta col·lecció de peces –sovint pintura sobre fusta– les portes del festival es tancaran amb una reflexió sobre el culte a la mort d'aquesta tradició ancestral. L'acte es durà a terme aquest diumenge, 29 de maig, a partir de les 18.00 h a la Sala August del Palau de Congressos de Tarragona.