cultura

Cultura

Sant Joan de les Abadesses reviu amb el Festival Clownia

La localitat bull d'activitat al ritme de Tomeu Penya o Séptimo A, en l'últim dia d'aquest certamen impulsat pel grup Txarango

Un any més, Sant Joan de les Abadesses s'ha bolcat amb el Festival Clownia, un certamen musical de tres dies impulsat pel grup Txarango i que mescla diverses disciplines com teatre, música o circ. Per tercer any consecutiu, el festival ha esgotat les 5.000 entrades de pagament. Des de la revetlla de Sant Joan, la vila viu en una festa permanent que ha deixat moments destacats com Txarango cantant en japonès amb els Tex & Sun Flower Seed, Els Catarres fent saltar els més petits o Tomeu Penya divertint a tot el personal a la plaça Major de la vila.

Hi ha apartats, programació, activitats i fins i tot allotjament per a tothom. En concret, enguany s'ha habituat una zona d'acampada exclusiva per a famílies que ha tingut una bona acollida. Fins aquest dissabte, el poble del Ripollès presenta una estampa ben diferent a l'habitual, els seus carrers estan plens de joves i famílies vingudes d'arreu de Catalunya, les Illes Balears i fins i tot del sud de França.

El festival va néixer el 2014 i en només tres edicions ja ha consolidat un públic fidel. Enguany, des de l'organització calculen que tornaran a repetir els bons resultats de l'any passat quan van assistir-hi més de 10.000 persones. Si més no, divendres ja van penjar el cartell d'entrades exhaurides a tots els concerts de pagament.

Passejant pels carrers de la vila es nota que el poble està de festa. “Reviu, és com si no fos el mateix”, assenyalen els veïns d'aquesta localitat de poc més de 3.000 habitants. Les vies estan plenes, els establiments oberts i la música ressona per tots els carrers.

Clownia destaca per acollir tota mena de propostes artístiques – musicals, de circ o teatre- que girin entorn el pensament crític. Des de dijous, amb la revetlla de Sant Joan popular, per aquest municipi han passat artistes de la talla de Tiken Jah Fakoly, Els Catarres, La Raíz o Will and the People. També s'hi ha pogut escoltar Brams, Vendetta, els japonesos Tex & Sun Flower Seed – que van actuar plegats amb Txarango- Auxili, Falciots, Ninja o Albercocks. Aquest dissabte al matí, la Plaça Major de la vila s'ha omplert amb les cançons personals i divertides de Tomeu Penya i, posteriorment, Séptimo A. La Coral Safari, una agrupació de nens orfes d'Uganda, seran els encarregats d'engegar l'últim concert d'aquesta tercera edició. En concret, aquesta serà la seva primera actuació fora del continent africà.

“Un festival pensat per a les famílies”

Un dels principals trets que destacaven la majoria dels visitants era que el festival estava pensat per a les famílies. Així ho detallava la Glòria Domínguez, veïna de Solsona, que fins i tot havien decidit passar tots els dies del festival acampant a l'espai habilitat per a famílies. “Hi ha una extensa programació, les distàncies són curtes i els grups són molt bons; ens encanta”, ha detallat tot assegurant que repetiria l'any vinent.

I és que, tal i com ha comentat un dels membres del grup Txarango, l'Alguer Miquel, tot el poble es bolca en aquest festival popular. “Si no té sentit de comunitat i d'unió, no valdria per a res. Nosaltres només pensem en millorar i que cada any sigui millor que l'anterior”, ha explicat. Miquel també ha comentat que estaven “molt contents i satisfets” de l'èxit assolit. “És molt divertit”, assegurava en Josep Maria, veí de Gurb, que havia vingut amb la seva família i els seus amics al festival amb les autocaravanes. “Es crea una sensació de bon ambient entre totes les persones, és un festival especial”, explicava la Montse Auguet, una de les assistents que han estat dormint en un hostal en un municipi proper.

A part dels concerts, també s'han muntat un munt d'activitats paral·leles com tallers de clown que han atret un gran nombre de persones interessades en superar les seves pors i aprendre noves estratègies per enfrontar-se al seu dia a dia. “Me'n van parlar molt bé, soc psicòloga i tant m'ajuda a mi per treure'm cabòries com també aprenc noves tècniques que puc posar en pràctica posteriorment”, assenyalava la Marta.

A part, l'edició d'aquest any també compta amb una novetat, l'Espai Consciència, una fira situada davant del recinte del festival, a la zona del camp de futbol de sorra, que compta amb entitats, col·lectius o plataformes que treballen buscant alternatives a les formes de consum, telecomunicacions o economia que s'utilitzen habitualment per redirigir-les cap a una vessant més solidària. S'hi han sumat entitats com Rumbo a Gaza, Azadí, Novact, Stop Mare Mortum o la Xarxa de l'Economia Solidària. “Volíem que fos un espai permeable i que mostrés que estava passant al món, donar veu”, ha detallat l'Alguer Miquel.

En aquest sentit, enguany també han pogut comptar amb un dels creadors d'una entitat que es dedica a donar ajuda psicològica als infants que viuen a Palestina. “Va ser un moment molt especial perquè així es va veure què genera el Clownia un cop acaben els concerts, tots els diners recollits amb les samarretes i la moneda del festival ho redirigim cap a projectes importants”, ha detallat el membre de la banda ripollesa.

D'altra banda, el certamen musical també ha comptat amb una representació de Flexo Festival, un esdeveniment que va néixer l'any passat a Cardadeu i que barreja música i il·lustració. Part del col·lectiu d'il·lustradors que en formen part han passat a paper alguns dels moments més rellevants de Clownia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.