patrimoni
restauració
Rentada de cara a fons a la portalada de Ripoll després de 5 anys d'estudi
És la primera intervenció integral d'ençà del 1964 i es farà amb les tècniques més modernes
És el resultat d'un lustre de treballs d'experts mundials
Pot semblar una paradoxa que el patronat del monestir de Santa Maria de Ripoll impulsi la restauració integral i més important d'ençà del 1964 de la famosa portalada romànica i que els treballs s'hagin pressupostat en 125.000 euros, aportats pel mateix ens –on hi ha el Bisbat de Vic i l'Ajuntament de Ripoll i la resta d'administracions–, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura. No ho és, no obstant això, si és té en compte que, al darrere d'aquesta actuació, hi ha els estudis d'alguns dels experts més rellevants del món quant a restauració d'aquests tipus de monuments, arran del simposi internacional del 2003 amb el resultat d'un mapatge detalladíssim de l'estat dels 80 metres quadrats de portalada i de les 400 peces que la componen.
La directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, Àngels Soler, ha explicat que, tot i que originàriament al segle XII hi havia un porxo que protegia la portalada, la principal causa de deteriorament són les etapes en què ha estat a la intempèrie, sobretot després de la desamortització i d'un terratrèmol del segle XV, que la va deixar en un estat d'abandonament greu –erosió, degradació de la policromia, etc.–. El 1984 es va construir el tancament actual i s'hi va instal·lar un sistema de climatització.
La portalada ha tingut dues intervencions integrals, una per part d'Elies Rogent, al segle XIX i a petició del bisbe Morgades, i l'altra de Cabrera Garrido, del 1964, que va cobrir-la d'una resina que l'ha anada enfosquint i, sobretot, ha anat tapant els problemes d'esquerdes, exfoliacions, etc. Àngels Soler ha explicat que la intervenció, que començarà a final d'aquest any i que durarà quatre mesos, preveu la neteja de la superfície amb un sistema làser i la seva consolidació. Les obres les executarà Arcovaleno SL.
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha remarcat la importància del monestir per als orígens del país. “En una època d'ànims fundacionals, el país sent la necessitat de venir a Ripoll, a contemplar les escultures que ens miren d'ençà del segle XII i a actualitzar el nostre compromís”, ha dit. L'alcalde, Jordi Munell, ha destacat la importància de la restauració que es farà per a les aspiracions del monument a ser patrimoni de la Unesco. El bisbe de Vic, Romà Casanova, ha dit que cinc anys d'estudis avalen la intervenció que es farà. I el vicepresident de la Diputació, Albert Piñeira, ha insistit en la qualitat de símbol que té la portalada de Ripoll. “És un viatge als orígens, una bona metàfora per al país”, ha conclòs.