cultura

S'obre la sala immersiva de recreació en 3D de la ciutat ibèrica d'Ullastret

Es tracta d'un nou espai interpretatiu del jaciment on el visitant pot viure l'experiència de recórrer els carrers d'una ciutat de fa més de 2.200 anys

La nova sala immersiva del Museu d'Arqueologia d'Ullastret s'obre avui al públic, on es projecta la reconstrucció de la ciutat ibèrica en 3D, un nou espai interpretatiu on tots els visitants que s'apropin al jaciment viuran l'experiència de recórrer els carrers d'una ciutat de fa més de 2.200 anys. La visita a la sala immersiva està inclosa en el recorregut del jaciment.

El projecte d'Ullastret 3D està marcat pel rigor científic, en la part arqueològica, i pel màxim realisme, en la presentació visual. L'audiovisual té una durada de 6 minuts i s'ofereix en català, castellà, anglès, francès i alemany. Durant aquest temps, els espectadors fan un viatge oníric pels carrers i cases de la ciutat ibèrica. La història l'explica un membre de l'elit ibera que recorda moments dramàtics de la seva vida a la ciutat. El personatge està interpretat en les versions catalana i castellana per l'actor Lluís Soler. Tota la producció està marcada pel rigor històric, tant en el guió com en els elements visuals i sonors. Alguns dels animals totèmics dels ibers són també importants en el desenvolupament de la narració.

Per fer més immersiva l'experiència, s'ha dedicat una especial atenció a la banda sonora i als efectes d'àudio, fent que els efectes de so es desplacin per l'espai i envoltin l'espectador. També s'han utilitzat gravacions de so ambient original de l'entorn natural i del jaciment.

Per fer la reconstrucció virtual de la ciutat ibèrica es va triar una època concreta, entorn el 250 aC. És el moment del qual es tenen més dades i més coneixement en l'àmbit arqueològic, i permet teoritzar i realitzar una reconstrucció més fidel. L'equip del projecte, format per arqueòlegs del MAC-Ullastret i especialistes en modelatge 3D, va recollir tota la informació arqueològica disponible sobre els aspectes de la ciutat i la va interpretar per tal de dur a terme una reconstrucció volumètrica detallada. La visita a la sala immersiva està inclosa en el recorregut del jaciment. Aquest projecte s'ha desenvolupat en el marc del programa Patrimoni en acció, fruit de l'acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i l'Obra Social La Caixa. El cost és de 102.000 euros.

‘Caixa màgica'

La sala s'ha concebut com a espai de petit format, inspirat en l'innovador concepte magic box, un format que permet mostrar un projecte de noves tecnologies a tots el públics i de manera col·lectiva. Les mides de la sala,
10 m², reprodueixen aproximadament les d'una estança d'un habitatge iber comú. Els espectadors es troben envoltats per tres pantalles, amb una superfície de projecció de més de 13 m², que s'aconsegueix amb tres projectors Full HD d'última generació, a més d'un sistema de so envoltant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

El 25è Mercadisc guixolenc, fira de col·leccionistes musicals, diumenge

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El museu que recupera l’art de la censura soviètica

Nukus (Uzbekistan)
CRÒNICA

Amors còsmics a Tàrrega, de nou

COMUNICACIÓ

Un nou concurs musical i el retorn dels Òscars, entre les novetats del 3Cat

SANT JOAN DESPÍ

El Truffaut estrena temporada amb un cicle d'Alfred Hitchcock

GIRONA
MÚSICA

Cancel·len el festival Reggus d’aquest cap de setmana per la pluja

REUS
Cultura

Identificada una punta de llança de fa més de 50.000 anys a l’Abric Romaní de Capellades

Capellades

L’Ajuntament rep en cessió ‘Retrat de Miquel Oliva Vilar’, de Ricard Guinó

GIRONA
Jordi Savall
Músic

“La música és el camí més curt per dialogar amb altres cultures”

Bellaterra