Cultura popular
Falcons de Piera, vint anys tocant el cel
La colla anoienca, que va ser la primera fundada a la comarca, celebra aquest setembre les seves dues dècades d'existència
Es tracta d'una tradició en alça, amb set colles que s'han creat durant aquest segle
Aquest mes de setembre, els Falcons de Piera celebraran els vint anys de la seva creació. Es tracta de la colla més antiga que hi ha actualment a la comarca de l'Anoia d'una manifestació de cultura popular nascuda a finals del segle XIX, molt arrelada a la zona del Penedès i que es troba en un molt bon moment, amb la recent creació de diferents grups.
“Nosaltres vam començar per veure una mica quanta gent seríem davant l'interès que hi havia a Piera, i es va anar fent el boca orella”, explica Núria Albiol, presidenta dels Falcons de Piera i de la Federació de Colles de Falcons de Catalunya, i que va ser una de les fundadores de la colla. El debut es va produir a la Fira del Sant Crist de l'any següent, 1997, i des d'aleshores s'han anat succeint actuacions per tot Catalunya, Espanya i Europa. Actualment hi ha unes 50 persones que participen de forma estable en la colla.
Com en el món dels castellers, l'objectiu de les colles de falcons és fer construccions humanes. “Però la diferència és que no fem pinya, són figures netes, que poden ser estàtiques o en moviment”, explica Albiol. A més, les colles poden crear les seves pròpies figures. Aquest vessant creatiu comporta tot un procés de disseny de les figures: “Als entrenaments cadascú dóna la seva opinió, idees... És una mica un treball en equip”, hi afegeix Albiol.
Actualment hi ha onze colles de falcons a la federació i quatre d'elles són de l'Anoia: a més de la de Piera, són les de Vallbona d'Anoia, Capellades i Vilanova d'Espoia. De les onze, set s'han creat aquest segle, fet que demostra el creixement d'aquesta manifestació cultural.