cultura

FESTES I TRADICIONS

La Brufaganya espera els portants d'aigua seguint la tradició de Sant Magí

Carros, cavalleries i també motos Vespa faran el trasllat del santuari de la Conca a Tarragona

La tradició, truncada per la guerra, es va recuperar el 1994

Els portants de la ciutat de Tarragona, bo i acompanyats de la Societat de Sant Antoni de Valls, s'enfilaran a la muntanya de la Brufaganya per omplir els barrals d'aigua de les fonts i traslladar-la a la ciutat per complir la tradició de les festes patronals de Sant Magí. Hi arribaran demà, dimarts, on faran nit després de celebrar una missa i de sopar. Avui, però, i per tercer any consecutiu, a primera hora del matí també emprenen el viatge un grup de tarragonins que faran el mateix cerimonial però complint un requisit imprescindible. Ha de ser a dalt d'una moto Vespa.

Dimecres, amb les primeres clarors del dia, des del santuari de la Brufaganya, situat al terme municipal de Pontils (Conca de Barberà), la corrua dels portants de l'aigua sortirà cap a Tarragona amb els carros i cavalls, passant per Santa Perpètua de Gaià i endinsant-se a l'Alt Camp per les carreteres i camins de Querol, el Pont d'Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona i Bràfim. L'endemà, dijous, el camí es reprendrà cap a Nulles per entrar al Tarragonès pel Catllar i els Pallaresos. Pels volts de les 7 de la tarda s'espera que l'aigua arribi a la plaça de la font i que comenci la programació festiva que dóna la benvinguda.

La tradició de la portada d'aigua de la Brufaganya a Tarragona està documentada de l'any 1843, tot i que probablement és molt més antiga. Al segle XX la Guerra Civil Espanyola en va interrompre la celebració, però el 1994 un grup de tarragonins va decidir recuperar-la.

El seu origen se situa entre la història i la tradició, quan l'emperador Dacià, enemic dels cristians, va ordenar que sant Magí fos degollat. El sant havia fugit de la presó però el van localitzar a les muntanyes de la Brufaganya, on feia vida d'anacoreta. Sant Magí va veure arribar els soldats assedegats, va picar amb el bastó a terra tres cops, i va fer brollar una font d'aigua. El gest no va tenir contrapartida i el van degollar un 19 d'agost de l'any 360.

L'aigua, però, va passar a tenir consideració de miraculosa i un capellà de Tarragona va encarregar anar-la a buscar amb carros i cavalleries. Així, malalts i devots que no es podien desplaçar a la Brufaganya en podien beure.

Amb una forta devoció arreu de tot el país

Sota el santuari de Sant Magí de la Brufaganya hi ha la capella de les Fonts de Sant Magí. Durant segles, poblacions com Barcelona, Tarragona, Lleida, Cervera i Igualada han anat a buscar aigua de les fonts per fer-la entrar després de manera solemne al seu municipi i repartir-la entre els veïns. A prop de la capella també hi ha un pedró dedicat a sant Magí per la ciutat d'Igualada, que dóna fe de la devoció igualadina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.