cultura

Cultura popular

La pesta com a tret distintiu

Arenys de Mar i Malgrat recreen amb èxit l'episodi històric

Centenars de veïns s'impliquen en l'escenificació als carrers

La Pesta d'Arenys de Mar i la Festa dels Empestats de Malgrat de Mar són les dues recreacions històriques que hi ha al Maresme de la temuda epidèmia que a finals del segle XVI va arrasar la població dels dos municipis i que només la intervenció de sant Roc va aconseguir aturar. Les dues escenificacions aprofiten la celebració de la festa major per recordar l'episodi i convertir-lo en una de les propostes amb més èxit de participació, tant pel que fa als veïns que es transformen en actors per un dia com del públic, que cada any s'incrementa i que ja ha convertit l'acte en un segell propi i un valor afegit a l'oferta cultural de cada poble.

En el cas d'Arenys de Mar, prop de 3.000 persones segons la policia local es van reunir dilluns a la nit a la plaça de l'Església després de seguir el recorregut de les diferents escenes teatralitzades, que també van combinar espectacles de música, vídeo i dansa. Elisabet Parra, una de les responsables de La Pesta, destacava les més de 200 persones que van prendre part del muntatge i les novetats que s'havien incorporat en aquesta edició. “Les escenes dels traginers que fugien amb les seves pertinences o del cor cantant per un dels difunts han estat molt ben acollides”, explica Parra, que hi afegeix que el nou recorregut permetia més llibertat als espectadors, tot i que les aglomeracions de gent demanaven molta paciència. En tot cas, segons Parra, l'apoteosi final amb la lluita entre la rates gegantines i el foraster que les acabarà vencent per fer fora l'epidèmia un any més va ser un dels moments àlgids de l'espectacle.

Per Malgrat de Mar, la celebració de la cinquena Festa dels Empestats va servir per tornar als orígens de la proposta cultural, en què prenen part més de cent voluntaris i que, tot i això, incorporava certes novetats. Amb una especial cura en la recreació dels escenaris a diferents indrets del centre del poble, la iniciativa, però, només està reservada a grups amb inscripció prèvia. Un total de 550 persones, en grups de 50, van poder seguir diumenge a la nit el recorregut, amb una durada d'uns vint minuts per sessió. Els organitzadors destaquen la qualitat de la proposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia