Cultura
reconeixement
Vuit dècades sense Planes
Manresa recordarà el periodista en el 80è aniversari del seu assassinat a mans de la FAI
Un grup d'entitats treballen per redescobrir l'obra i el personatge, i promouen el seu reconeixement com a manresà il·lustre
Manresa recordarà la figura del periodista Josep Maria Planes en el 80è aniversari del seu assassinat a mans de la FAI. Serà el 24 d'agost, en el marc de la festa major de Manresa, just al xamfrà on es troba la seva casa natal, entre el carrer del Born i el carrer de la Canal. L'acte, que arrencarà a dos quarts de nou del vespre, consistirà en una lectura de textos del periodista, una breu actuació musical i la col·locació d'un ram de flors.
La iniciativa neix de la Comissió Any Josep M. Planes (juny 2016-
juny 2017), formada per un grup d'entitats ciutadanes que pretenen redescobrir l'obra i el personatge a la societat manresana i promoure el reconeixement del destacat periodista com a manresà il·lustre. L'acte se celebrarà 80 anys després que fos assassinat per un grup de milicians de la FAI, “que el van localitzar, el van conduir a la carretera de la Rabassada i allà el van matar disparant-li set trets al cap, convertint-lo així en la primera víctima mortal del periodisme català”, segons explica Jordi Finestres, autor de la seva biografia. I és que Planes –considerat un dels impulsors del periodisme d'investigació a Catalunya– era un bon coneixedor de la realitat de la violència a Barcelona. Estava “compromès amb el seu país” i havia fet articles en què posava al descobert els moviments anarquistes. L'assassinat va ser la resposta al compromís “per escatir la veritat”. Ell mateix ho sabia. L'1 de maig d'aquell 1936 escrivia al diari La Publicitat: “Sóc un periodista que potser cometo la imprudència de dir en veu alta el que el 90% dels catalans diuen en veu baixa. Nombrosos amics se m'acosten per dir-me que aquesta franquesa em pot costar cara. Potser els que es donen per al·ludits pels meus articles sabran si aquest advertiment és fonamentat. Per la meva banda, només he d'afegir que aquesta circumstància no m'ha de fer rectificar ni una ratlla dels meus comentaris d'ahir i d'abans d'ahir.”
Va tenir una vida breu (1907-1936), però la seva trajectòria professional va ser extraordinària. Va ser director de la revista Imatges i del setmanari humorístic El Be Negre amb només 24 anys. També va col·laborar en les publicacions més importants de l'època com ara La Rambla, Mirador i La Publicitat.
Descendent de la masia de les Planes de Sant Mateu de Bages, va néixer a Manresa, al número 26 del carrer de la Canal. Als 17 anys va publicar el seu primer article al diari El Pla de Bages, amb un text dedicat a Àngel Guimerà. En els inicis va publicar nombrosos articles d'esport, però després també es va centrar en temes polítics i socials. El 1926 va marxar a Barcelona i el 1931 va publicar el llibre Nits de Barcelona, on va demostrar els seus dots d'observador de la vida noctàmbula de la ciutat. La visita de la Manresa Desconeguda, que es fa el mateix dia a la tarda, és un itinerari per espais de la vida nocturna manresana durant els anys que va viure Planes.
La Comissió Any Planes és formada per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Independència i Progrés, l'Associació Memòria i Història de Manresa, la UVic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages, Òmnium Cultural, el Col·lectiu Desvalls, Pep Corral (periodista), Jordi Finestres (biògraf) i Jordi Sardans (historiador).