patrimoni
Una obra culminant
Experiència Inaugurat l'any 1929, Miquel Pallàs va abocar el seu vessant més artístic i tot el coneixement que va adquirir a aquesta construcció raresa És una clara mostra d'arquitectura noucentista i va ser de les últimes que va crear el geni de Sant Julià de Vilatorta vistositat La façana està plena d'esgrafiats i de detalls d'altres arts
Entre el ric patrimoni arquitectònic de Sant Julià de Vilatorta, fruit del fenomen de l'estiueig i de la remodelació del nucli urbà que es va produir entre final del segle XIX i començament del XX, hi trobem el Casal Núria, un edifici al bell mig de la població que desperta l'admiració de tothom que hi passa per davant. Més enllà de l'espectacularitat de la construcció, en aquesta perfecta mostra del noucentisme arquitectònic hi destaquen una gran quantitat de detalls i d'elements de molta simbologia. L'obra la va crear el 1929 l'arquitecte local Miquel Pallàs, i tal com remarca la guia de la ruta noucentista del municipi i autora del treball sobre l'estiueig a Sant Julià de Vilatorta, Montse Piqué, l'edifici és un monument en el seu conjunt: “És una arquitectura poc vista al nostre país. És un clar exemple de noucentisme, i a casa nostra es troben pocs edificis d'aquesta dimensió i amb tants de detalls.”
El resultat de tota una vida
El Casal Núria, nom que se li dóna perquè té una escultura de la marededéu a la cantonada, va ser on Miquel Pallàs (1876-1943) va abocar tota la seva experiència i el vessant més artístic: “Si poséssim els edificis de Pallàs de costat, hi veuríem una evolució. Des dels estils més historicistes vinculats al modernisme fins als últims, clars exemples de noucentisme”, destaca Piqué, que recorda que Pallàs ja havia deixat empremta a Sant Julià de Vilatorta amb construccions com Can Valls, Ca l'Anglada, Ca la Vídua i Ca la Pipaire.
El que més crida l'atenció del Casal Núria són els esgrafiats que cobreixen les tres façanes i que estan carregats de simbolisme: “Són un monument a la ideologia noucentista, a potenciar la terra. Els protagonistes són humans fent diversos oficis. Aquests quadres principals es complementen amb elements al·legòrics com el Déu Hermes, Adam i Eva així com un bust d'una figura important com Jacint Verdaguer. També hi ha uns medallons que simbolitzen les virtuts cardinals”, explica Montse Piqué.
Més enllà dels esgrafiats, en el Casal Núria s'hi poden trobar treballs de molts altres oficis com la forja, la ceràmica o la pintura, evidenciant que Pallàs era un artista total: “Tot és dissenyat per ell. Era un geni, un gran dibuixant, una d'aquelles persones que com per exemple Gaudí tenen una inspiració total que va cap a altres branques de l'art”, explica Piqué, que també recorda que Miquel Pallàs va ser alcalde de Sant Julià de Vilatorta del 1934 fins a l'esclat de la Guerra Civil Espanyola.
L'estructura del Casal Núria també és peculiar, ja que està formada per tres façanes, les obertures són molt irregulars i hi ha dues balconades. En totes dues s'hi poden trobar pintures molt treballades a dins, mentre que la balconada del pis superior, feta totalment de fusta, recorda les construccions dels països nòrdics.
Restaurar el patrimoni
El futur del Casal Núria, que s'utilitza com a edifici d'habitatges privat, requereix una restauració que torni a donar tota la força a aquest monument: “Els esgrafiats encara no estan prou deteriorats perquè no es puguin rehabilitar del tot, però és cert que caldria actuar-hi ràpidament. Si s'hi fes una rehabilitació hi donarien molt més valor del que ja té. És un edifici que es mereix una restauració”, avisa Montse Piqué, que també demana reivindicar més la feina de Miquel Pallàs, ja que no es disposa d'un catàleg ben documentat de tota la seva obra.