turisme
taxes
“La taxa turística no se suprimirà”
El conseller Baiget afirma que l'impost turístic “és aquí, el tenim i s'hi quedarà”
Escudero manifesta el seu desacord per la gestió de la taxa
L'impost “és una eina per garantir la viabilitat del sector”
El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va afirmar ahir que la Generalitat ha recaptat 133 milions d'euros amb l'impost sobre les estades en establiments turístics des que aquesta taxa va entrar en vigor, el novembre del 2012. “L'impost és aquí, el tenim i s'hi quedarà”, va afegir el conseller en el marc de la celebració del Dia Mundial del Turisme que cada any organitza la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines al castell de Biart, a Masarac, l'Alt Empordà. Baiget es va comprometre a fer-hi modificacions si cal, des del diàleg i el consens amb el sector, majoritàriament crític amb la gestió d'aquest impost, però tampoc es va manifestar sobre cap augment de la taxa com s'havia especulat darrerament. Aquesta va ser la resposta al president de la federació d'hostaleria, Antoni Escudero, amfitrió de la festa, que minuts abans havia criticat la manera com s'estan gestionant els diners recaptats i s'havia mostrat totalment contrari a un possible augment com havia assenyalat el director general de Turisme, Octavi Bono, dies enrere. Escudero va afirmar que, si això es produís, “seria un despropòsit” per part del govern de la Generalitat. El president de la federació també va demanar més implicació de les administracions en relació amb problemàtiques com ara la del top manta, per a la qual va reclamar més controls per evitar que entri material de forma il·legal, i un enduriment del marc legal perquè les forces de seguretat no tenen prou eines per eradicar aquesta activitat. Va lamentar també que a la demarcació de Girona, “amb un 17% d'atur”, segons va dir, “hi faltin recursos humans per configurar les plantilles” dels establiments turístics. En aquest sentit, el conseller li va respondre que l'impost turístic serveix per finançar “el manteniment i el futur del turisme català”, una eina “per garantir la viabilitat del sector”, un sector que va qualificar de “puntal” de l'economia catalana i “tractor” d'altres activitats econòmiques. Però també li va retreure determinades “males praxis”, amb referència a les denúncies a un empresari de Lloret per haver punxat la llum en quatre dels seus hotels. I es va declarar favorable a la formació del personal per millorar el servei als clients, però oferint “unes condicions laborals i unes retribucions adients a la feina que fan”.
Per la seva banda, el president de la Diputació i del Patronat de Turisme Costa Brava, Pere Vila, es va comprometre a continuar invertint perquè les taxes a l'aeroport de Girona tornin a ser com les de fa uns anys, conscients que fins ara han hagut de “batallar contra un monstre que és l'aeroport de Barcelona”. Aquesta festa del turisme va convocar uns sis-cents convidats de les organitzacions del sector del turisme de les comarques de Girona.
LA XIFRA
Un reconeixement al mercat francès, el 50% del total
La tretzena edició del Dia Mundial del Turisme va retre homenatge a la societat francesa com a mostra de suport pels atemptats que es van produir al país veí en els últims mesos. Però, sobretot, per la fidelitat dels visitants francesos al territori gironí, que hi representen aproximadament i de manera constant el 50% dels turistes visitants estrangers. Per aquesta doble raó, es va descobrir una placa en homenatge al poble francès durant un acte en què van ser presents autoritats franceses com ara el prefecte del Departament dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, que va descobrir la placa juntament amb Antoni Escudero i va agrair el reconeixement, tot elogiant el nivell de qualitat i professionalitat del sector turístic gironí.