Bernardos dubta que de tres caixes que no funcionen en resulti una de bona
El govern català diu que la pèrdua de 1.800 llocs de treball representa «un tema delicat»
El professor de teoria econòmica i comissionat de recursos econòmics de la Universitat de Barcelona va imputar gran part de la responsabilitat de la situació financera a les cúpules de direcció de les entitats, de les quals va dir que han tingut i tenen la butlla de la gestió del govern. Directius «desaprensius» que han donat «crèdit a tothom» i que el sector els ha mantingut en els càrrecs, «cosa que no succeeix en cap altre sector». En opinió de Bernardos i en relació amb les direccions de les caixes, «aquells que han portat el sistema financer fins aquí han de desaparèixer, han de passar a la reserva».
Bernardos va exposar la seva opinió en relació amb la connivència del govern, que empara els erros en les conseqüències derivades de l'entorn internacional. La crítica de l'economista encara va anar més enllà. Es va mostrar a favor d'una economia productiva que arribarà de «mans del sector de la construcció» i, «ara ens diu –el govern– que generarem productivitat canviant el model per la biotecnologia i la indústria aeronàutica».
Reaccions a les dades de la fusió
Les reaccions a l'afectació que la fusió de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa en les plantilles –1.800 treballadors– i en la xarxa d'oficines –500 sucursals– han estat immediates. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha manifestat en nom del govern català que no haurien de comportar cap acomiadament. En unes declaracions a l'agència Efe, Nadal també ha manifestat que el govern «comparteix el punt de vista que en l'actual moment de crisi, és absolutament imprescindible que es produeixin fusions de caixes en els termes que ho plantegin elles mateixes». Amb tot, ha subratllat que l'objectiu ha de ser «enfortir el sistema financer català i no debilitar-lo», per la qual cosa l'anunci que la fusió de les tres caixes podria comportar una pèrdua de 1.800 llocs de treball representa, ha dit, «un tema delicat».
CiU s'ha manifestat de manera més taxativa i ha recordat que la federació ja va plantejar dubtes des del primer moment que es va plantejar la fusió. CiU s'oposa a la proposta i, concretament, els seus diputats, han assenyalat que, tot i ser conscients de la situació financera de les entitats, consideren que «no és una bona solució deixar-ho en mans de qui ens ha portat a aquest punt».
Per la seva part, el president de la Diputació, entitat fundadora de Caixa Tarragona, Josep Poblet, ha manifestat que seguirà de prop tot el procés de fusió i ha recordat que l'acord de fusió del passat 13 d'octubre no detallava les dades de la nova entitat i, per tant, no contemplava la retallada de la plantilla.
Debat sobre el futur de l'habitatge
Gonzalo Bernardos es va pronunciar en relació amb la reestructuració del sistema financer a la ponència que va presentar a la 13a Jornada Monogràfica sobre l'Habitatge. Les conclusions van posar en evidència la necessitat d'adaptar l'oferta a la demanda actual del mercat i, una de les solucions que es van presentar als ponents va consistir en l'aplicació de la fórmula del lloguer amb opció de compra. En aquest cas, es va plantejar la necessitat de reformes legislatives, especialment, en el sector tributari. Els representants del sector es van mostrar contraris a la pujada d'impostos que impulsa el govern estatal i a l'aplicació d'altres alternatives que tinguin com a objectiu afavorir el teixit empresarial.
La 13a Jornada Monogràfica sobre l'Habitatge va reunir uns 200 professionals del sector immobiliari. L'organització va a càrrec de l'Agrupació Provincial de Promotors i Constructors d'Edificis de Tarragona (APPCE), conjuntament amb la Fundació de Promotors Immobiliaris de Tarragona i el Col·legi Oficial API. La jornada s'ha consolidat com el fòrum de debat de referència sobre el sector immobiliari a les comarques del Camp i les Terres de l'Ebre.