Turisme
Turisme de Lleida proposa rutes associades al llegat de Gaspar de Portolà
Les dades d'ocupació turística mostren un increment interanual del 8% i situen el balanç del 2016 com el millor des de l'any 2009 fins ara
La Diputació de Lleida, per mitjà de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i del Patronat de Turisme, està treballant en la creació d'un seguit de rutes turístiques a les comarques del Pirineu vinculades amb la figura històrica del lleidatà Gaspar de Portolà, fill d'Os de Balaguer (Noguera). Ho va anunciar aquesta setmana el president de la Diputació, Joan Reñé, en el marc de la fira internacional de turisme Fitur 2017, que se celebra a Madrid.
Portolà va ser el primer governador de Califòrnia (del 1767 al 1770), va ser molt actiu com a explorador de noves terres i va esdevenir el fundador de San Diego i Monterey. Gaspar de Portolà era fill d'una família noble amb arrels a Balaguer i amb possessions senyorials a Àger (Noguera) i Castellnou de Montsec (Pallars Jussà). També va estar vinculat amb la Val d'Aran, on la seva família va viure al que és ara el Parador d'Arties, i amb la ciutat de Lleida, on va construir un hospici d'orfes amb els seus béns a l'edifici que ara és el Palau de la Diputació de Lleida.
Joan Reñé ha comentat que una vegada totes les noves rutes estiguin totalment estructurades, s'afegiran a la resta de productes turístics que promociona el Patronat de Turisme i ajudaran “a la internacionalització” de l'oferta turística.
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i els diferents consells comarcals lleidatans han promocionat a Fitur tota l'oferta de turisme que proposa la demarcació, entre la qual destaca el patrimoni cultural i natural que ha estat reconegut per la Unesco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i s'ha convertit en un atractiu turístic de primer ordre. En aquest sentit, cal remarcar les falles i les festes del foc i el conjunt romànic de la Vall de Boí. D'altra banda, el conjunt d'art rupestre del final de la prehistòria a l'arc mediterrani de la península Ibèrica va ser declarat patrimoni mundial el 1998 per la Unesco. El conjunt engloba setze vestigis arqueològics que estan situats a les comarques de Lleida, entre els quals destaquen la cova dels Vilasos a Os de Balaguer, la cova del Tabac a Camarasa i les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul.
Bones xifres
El sector turístic de les comarques de Lleida ha tancat l'any 2016 amb el millor resultat dels darrers set anys, tant en el nombre de visitants com de pernoctacions. Les dades d'ocupació situen el balanç del 2016 com el millor des de l'any 2009 fins ara. Les xifres, facilitades per l'INE, situen el nombre de turistes allotjats en establiments de turisme reglat durant el 2016 al voltant d'1.100.000 visitants i les pernoctacions per sobre de les 2.725.000.
Aquestes dades situarien l'increment assolit el 2016 en relació amb l'any anterior per sobre del 8% en el nombre de visitants, mentre el de pernoctacions seria del 7,40%. L'any 2015 es van registrar 1.031.547 visitants i es van fer 2.514.165 pernoctacions.
LA DATA
LA XIFRA
Lleida, nova imatge de promoció
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d'alcalde Rafael Peris, va presentar a Fitur el disseny renovat de la marca Lleida. Progressivament apareixerà en tots els elements de difusió de la ciutat. Ros ha destacat que la nova estètica, que és una reinterpretació de la imatge utilitzada fins ara, transmet “tota la diversitat i colors de la ciutat, presidida per la Seu Vella” i “ens posiciona en el turisme del segle XXI, que té un fort component urbà, cultural, gastronòmic i de natura, que són els segments en els quals Lleida està competint”. Lleida també ha presentat a Fitur el seu patrimoni artístic, que en aquest 2017 estarà marcat per les commemoracions de l'Any Morera, de l'Any Màrius Torres i de la segona part de l'Any Granados.