opinió

Tarragona fa recerca en el camp de l'energia

L'energia és un dels grans problemes de la humanitat i com tot gran problema és també un conjunt d'oportunitats de diversa índole. La seva solució, parcial, de moment, i esperem que total algun dia, serà també en bona mesura la solució per eradicar bona part de les guerres del planeta, per eliminar el gravíssim problema del canvi climàtic i per reduir les desigualtats de milions de persones que encara no tenen accés al seu subministrament. Només cal recordar com mil cinc-cents milions d'humans encara no tenen accés a l'electricitat.

Tancarem el 2009 amb un descens del consum d'energia per raó de la crisi però fins al 2030 les necessitats d'energia creixeran un 40% segons les darreres dades de l'Agència Internacional d'Energia i la investigació serà clau perquè aquesta demanda es pugui reduir tant com sigui possible i satisfer sense incrementar la temperatura del globus ni la seva contaminació.

Que Tarragona estigui compromesa a partir d'ara en aquests reptes ens ha d'omplir d'orgull. Hem fet un pas més que fa temps perseguíem des del territori: entrar de ple en el terreny de la recerca en un tema com l'energia que el pla estratègic del Camp de Tarragona elaborat per la URV ja preveia i preconitzava fa dos anys com un sector de futur. La inauguració de l'IREC a Tarragona suposa una fita cabdal en el procés de consolidar el nostre territori com dels més avançats internacionalment.

Donant per descomptada la qualitat de l'aportació suficientment acreditada de la nostra URV, l'èxit dependrà de la capacitat que tinguem tots plegats de valorar la iniciativa, de sumar esforços i de convèncer l'empresariat del sector o que hi estigui relacionat de com n'és de rendible, i ho serà encara més en el futur, invertir en recerca. I perquè l'Institut té una doble vessant: de recerca, però també de mercat que propiciarà l'aparició de nous productes i nova tecnologia. Per això fem també una crida a les empreses del territori i de fora a sumar-se i participar-hi

L'IREC és un projecte liderat pel govern de la Generalitat, compartit amb diverses universitats (UB, UPC, URV) i el sector empresarial en la línia d'assolir la transferència de coneixement entre el món universitari i empresarial. Una de les dues seus és la de Tarragona, que, amb Barcelona, volem que sigui centre de referència mundial en l'àmbit de la investigació en estalvi i l'eficiència energètica, biocombustibles i energia eòlica marina. La captació de noves inversions, la creació de treball i la competitivitat de la nostra economia també es veuran afavorides en un moment de crisi global com l'actual.

L'IREC se suma a altres projectes de recerca del territori: química, salut i nutrició, turisme i enologia. El Camp de Tarragona se situa en una posició capdavantera al món de l'R+D+I. Fa temps que hem entès que l'energia és un sector amb futur, vital en la diversificació del nostre sistema productiu i en la generació de llocs de treball. Tancar els ulls a aquesta oportunitat és insensat i des d'aquí fem una crida a aquells altres territoris que no han entès encara que el problema de l'energia haurà de ser assumit per tothom i a tot arreu i que no serà possible desentendre's de la necessitat de generar i transportar energia a cap indret ni a cap municipi de la Terra. En aquest sentit a Catalunya hi ha zones que tenen molts deures per fer encara.

*Xavier Sabaté és el delegat del govern de la Generalitat al Camp de Tarragona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.