Economia

El sector del metall de l'Anoia suma esforços per guanyar en competitivitat

L'Ajuntament d'Igualada i la Unió Empresarial de l'Anoia engeguen un pla per donar suport al sector

Les primeres accions s'han centrat en la formació

L'Ajuntament d'Igualada i la sectorial d'empreses metal·lúrgiques de la Unió Empresarial de l'Anoia, UEA Metall, van elaborar una diagnosi del sector l'any 2015 que ara es vol concretar en diferents accions amb l'objectiu de potenciar i fer més competitiu un sector que “era molt invisible”, com reconeixia ahir la tinenta d'alcalde de Dinamització Econòmica de l'Ajuntament d'Igualada, Àngels Chacón.

Des de les empreses del sector, Joan Margets apuntava entre els objectius del metall anoienc “potenciar el corporativisme” com un primer pas per intercanviar coneixements i treballar en xarxa, guanyar en lideratge, ajudar la petita i mitjana empresa metal·lúrgiques a obrir nous mercats i buscar més especialització amb accions formatives.

La formació ha centrat, de fet, les primeres accions sorgides de la primera diagnosi del sector. La formació professional impartida a Igualada ha incorporat més pes del control numèric i s'han programat diferents cursos de formació contínua i ocupacional. Tot plegat, segons Chacón, per “encaixar la formació amb les necessitats de les empreses”, unes accions que tenen “un alt grau d'inserció”. Entre els objectius del pla també hi ha dotar el sector de més poder d'atracció per tal que els joves el tinguin en compte com a sortida laboral.

Un sector de pes

Malgrat la seva poca visibilitat, el del metall és el sector industrial que més ocupació genera a l'Anoia, per davant de qualsevol altre. Són unes 300 empreses de diferents tipologies –comptant-hi el subsector del motor– que generen un volum de negoci de més de 650 milions d'euros anuals i donen feina de forma directa a 3.500 treballadors. La xifra representa el 27% de la població activa de la comarca.

Joan Margets, membre de la sectorial UEA Metall i gerent de l'empresa Sofamel, reivindica que “a l'Anoia hi tenim fins a tres empreses capdavanteres a escala global” en la fabricació de maquinària per fabricar maons i teules, tapes de clavegueram o mobiliari urbà que exporten arreu del món. Margets ha volgut reivindicar que el sector és divers i “va més enllà de la imatge del mono brut de mecànic”.

Més enllà dels sectors del tèxtil i la pell

El suport al metall arriba després d'un intens suport públic als sectors del tèxtil i la pell d'Igualada. La regidora Àngels Chacón justificava que el seu govern hi va intervenir des del 2011 perquè “eren sectors molt amenaçats” i tenien certa estructura i organització que facilitava la cooperació. Chacón conclou que “hi havia marge i s'hi va apostar”, i anuncia que el sector TIC serà el pròxim objectiu municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.