turisme
balanç
Creix un 3,2% l'afluència de visites al Parc de l'Alt Pirineu
L'augment de visitants és més moderat que el salt detectat el 2015, però confirma la dinàmica
Els mesos de juliol i agost són els més potents i la temporada d'hivern està molt condicionada per la neu
Tendència a l'alça de l'afluència de visitants al Parc Natural de l'Alt Pirineu. Durant el 2016 l'espai va rebre 271.882 persones, un 3,2% més que l'any anterior. La diferència interanual posa en relleu que durant el 2016 el creixement no va ser tan gran com el que es va experimentar el 2015 respecte del 2014 (un 8,8% més de visitants) però sí que confirma que la crescuda és sostinguda en el temps.
Les dades d'afluència de visitants surten dels comptadors de vehicles i persones que el Parc té instal·lats en diferents punts de la seva àrea. El màxim de visitants es registra durant el mes d'agost, amb 65.919 visitants, seguit del mes de juliol amb 40.136 visitants. Els mesos de menys afluència són l'abril i el novembre. Pel que fa als accessos que registren més visitants són Tavascan (74.950), Sant Joan de l'Erm (51.935), Fornet (33.026), Virós (27.638), Tor (25.616) i la Farga (23.472).
Des que els anys 2010 i 2011 es va realitzar l'estudi de freqüentació turística al Parc Natural, l'any 2016 és l'any que ha mostrat més afluència.
Pel que fa als mesos d'hivern, s'ha observat que la freqüentació va molt lligada a la presència de neu. Així, doncs, bons anys de neu signifiquen alta afluència hivernal. En determinats punts, com Sant Joan de l'Erm, aquesta afluència de visitants també va íntimament lligada al fet que s'hagi donat una bona temporada de bolets.
Pel que fa a l'origen dels visitants es manté un predomini del visitant català, especialment de la demarcació de Barcelona, enfront d'altres destinacions. Respecte a altres anys, la procedència de visitants estrangers ha crescut ja que l'oficina de la Seu d'Urgell rep molt turisme estranger. Els francesos lideren el rànquing de visitants forans, seguits dels alemanys i dels israelians.
La consulta més freqüent als punts d'informació és sobre itineraris per realitzar al Parc, especialment caminades (itineraris de baixa dificultat) i excursions (itineraris de mitjana dificultat), així com rutes per fer amb bicicleta de muntanya. El Parc aclareix que aquest estiu també ha notat un increment de les consultes relacionades amb zones de bany.
La dinàmica creixent de visitants al Parc ha donat lloc a situacions de conflicte amb el bestiar i la fauna autòctona. El Parc ha difós uns cartells amb consells que expliquen als excursionistes com actuar quan es trobin bestiar pasturant per la muntanya. Es recomana no espantar amb clàxons i crits els animals i es donen un seguit d'indicacions sobre la vestimenta més apropiada: és millor no lluir bosses ni roba blanca ja que els animals les poden confondre amb la sal que els dona el ramader.
LES XIFRES
Optimitzar els taxis a Aigüestortes
El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici vol reactivar la comissió del trànsit amb l'objectiu de millorar el funcionament de taxis que operen al Parc. D'aquesta comissió de treball en formaran part les associacions de taxistes d'Espot i la Vall de Boí, representants del patronat del Parc i membres dels ajuntaments d'Espot, Vall de Boí i consistoris de l'àrea perifèrica, a més de representants d'entitats de conservació de la natura i d'excursionistes. Aquest grup de treball ha de vetllar per buscar millores per a aquest sector, entre les quals destaquen millorar la imatge corporativa dels taxis o confeccionar uns horaris fixos.
Seran els taxis d'Espot els que es veuran més beneficiats per una de les actuacions previstes per al 2017, asfaltar la carretera d'accés al sector de Sant Maurici (Pallars Sobirà).
El total del pressupost de despesa del 2017 és de 2,6 milions d'euros. A més de l'asfaltatge de l'accés a Sant Maurici, destaquen com a gestió activa del Parc l'adequació de la pista forestal de Serra del Rei i el projecte Poctefa-Green, per “protegir i millorar la qualitat dels ecosistemes lacustres i torbosos del Pirineu”.