Economia

Medi ambient

La mortalitat d'ostra es pot reduir amb canvis en el cultiu

L'IRTA participa en un projecte europeu per millorar la sostenibilitat i la competitivitat de la producció de mol·luscos

El control de la temperatura i la densitat de les llavors són factors clau

La qualitat de l'aigua de les badies del Delta no és l'únic problema que afecta la producció de mol·luscos, sinó que també hi ha organismes patògens –virus, bacteris i paràsits– que desencadenen episodis de mortalitat. Una situació, però, que els aqüicultors comencen a controlar seguint les recomanacions dels científics. I ahir productors i investigadors van compartir una jornada de treball a la badia dels Alfacs en el marc del projecte europeu Vivaldi, en què participa l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). El projecte agrupa socis públics i privats de Noruega, Dinamarca, Holanda, França, Irlanda, el Regne Unit, Itàlia i l'Estat espanyol amb l'objectiu d'augmentar la sostenibilitat i la competitivitat de la indústria dels mol·luscs a Europa. “Treballem per millorar el cultiu de bivalves, estudiem el seu sistema immunitari i realitzem recerca genètica”, va explicar la directora del centre de l'IRTA de la Ràpita, Dolors Furones.

Tot i que el projecte Vivaldi només té un any, i s'acabarà el 2020, ja se'n poden extreure les primers conclusions. “S'ha de canviar la cultura del productor i modificar la densitat de llavors que posem a les cordes, si deixem deu centímetres entre cada peça la mortalitat d'ostra passa d'un 100% a un 5%”, va manifestar el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta, Miquel Carles. L'ostra pateix un virus que amb els canvis climàtics s'activa, especialment quan l'aigua supera els 16 graus centígrads. És a dir que la primavera i la tardor són dos moments crítics, però les ostres poden superar-los si tenen més de 3 centímetres. “Han de posar la cria d'ostra abans a la badia perquè tingui temps de créixer”, va explicar Noelia Carrasco, investigadora de l'IRTA.

LA FRASE

Si es modifica el calendari en què es posa la llavor i es redueix la densitat s'evita la mortalitat.
Dolors Furones
DIRECTORA DEL CENTRE DE L'IRTA DE LA RÀPITA

Hi ha muscleres monitoritzades per l'IRTA

La Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre valora molt positivament projectes d'investigació com ara el Vivaldi, que permeten millorar la producció de mol·luscos. “El cultiu de mol·luscos requereix molta inversió i el risc és molt gran; la col·laboració amb els científics és indispensable”, va dir Carles. El projecte europeu inclou quatre zones de producció que estan monitoritzades. A més del Delta, hi ha muscleres de Galícia, Irlanda i França que formen part del programa. El sector europeu de mol·luscos dona feina a més de 8.000 empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.