Economia
Un jubilat podrà cobrar la pensió total i ser autònom si té almenys un contractat
El pla de jubilació activa només dona dret ara a cobrar un 50% de la paga si es realitza una activitat remunerada
L’autònom podrà cotitzar a temps parcial
Un jubilat que s’atrevia a realitzar una activitat era candidat a entrar al radi d’inspecció d’Hisenda, fins al punt que el gremi dels escriptors va airejar el seu dilema d’haver d’elegir entre cobrar una pensió o viure dels drets d’autor per la impossibilitat de compaginar les dues vies d’ingressos. La polèmica amb els escriptors, de fet, va ser el que va conduir el Ministeri d’Ocupació de Fátima Báñez a estudiar com compaginar la pensió i l’activitat en el cas dels anomenats jubilats actius. En el marc de la comissió que debat al Congrés les millores sobre el treball autònom, un dels canvis que s’aprovarà dijous que ve és que un jubilat pugui cobrar la pensió completa i alhora donar-se d’alta com a autònom sempre que almenys tingui una persona contractada.
L’actual pla de jubilació activa preveu que un pensionista pugui cobrar el 50% de la paga si alhora desenvolupa una activitat professional. A través d’una esmena del PDeCAT transaccionada amb el PP, el PNB i C’s, majoria que garanteix el vistiplau al Congrés, el jubilat podrà aspirar a retenir el cobrament de la pensió completa i viure com a autònom amb una persona o més contractades. Actualment hi ha 30.000 persones que tenen més de 65 anys i que compatibilitzen jubilació i feina, de les quals un 80% estan donades d’alta com a autònomes. “El canvi va en la línia d’avançar en l’eliminació de diferències entre ser actiu i ser passiu”, diu el diputat del PDeCAT Carles Campuzano.
El fet de no renunciar a una porció de la pensió és un dels canvis que van ser aprovats dimecres en la ponència sobre mesures urgents –sorgida d’una proposició de llei inicial de Ciutadans– i que dijous que ve rebran el vistiplau definitiu a la comissió de Treball, però n’hi ha més. Els grups ultimen el debat sobre quins elements han de permetre la implantació d’un sistema de cotització a temps parcial i l’accés a la jubilació parcial per als treballadors per compte propi.
Els autònoms, a més, tindran millores en la tarifa plana: hi haurà més reduccions en les cotitzacions a la Seguretat Social per als que es donin d’alta inicial o tornin a donar-se d’alta en el règim d’autònoms i s’ampliarà de sis a dotze mesos el període d’aplicació. Alhora, es redueix de 5 a 2 anys el període de baixa del règim d’autònoms, que permet poder aplicar-se les reduccions en les cotitzacions en el cas de reprendre l’activitat (és de 3 anys en el supòsit que el treballador ja s’hagi beneficiat abans de les reduccions).
Segons ha traslladat el Ministeri d’Ocupació als grups parlamentaris, l’impacte econòmic del lot d’esmenes pot arribar a uns 1.000 milions. Entre les millores hi ha també la que afecta els accidents que l’autònom pot tenir camí cap al seu lloc de feina –in itinere–, ja que a partir d’ara s’amplia la cobertura de les contingències professionals dels treballadors respecte a la consideració d’accident de treball en el trajecte.
Més possibilitats de conciliar i flexibilitat administrativa
Una de les reivindicacions dels treballadors per compte propi és equiparar-se amb els assalariats en les mesures de conciliació. Actualment, per exemple, els autònoms tenen una bonificació del 100% de la base de cotització durant el descans per maternitat, paternitat, adopció, guarda amb finalitat d’adopció, acolliment, risc durant l’embaràs o durant la lactància natural però sempre que hi hagi la substitució de l’autònom.
En el lot de canvis acordat pel PP, C’s, el PDeCAT i el PNB, però, es fixa que a partir d’ara també s’atorgarà el 100% de bonificació quan no hi ha substitució i serà compatible amb bonificacions aplicables als contractes amb persones desocupades que rellevin el treballador durant aquests períodes de descans. Per oferir més flexibilitat administrativa, a partir d’ara l’autònom tindrà la possibilitat de tres altes i tres baixes a l’any en el règim especial d’autònoms (RETA) per adequar la seva cotització a la realitat laboral.