Activitat testimonial a Lear

Un total de 400 treballadors ja han plegat de la fàbrica de la multinacional a Roquetes, ara estan afectats per l'expedient temporal i el 2 de gener seran acomiadats

La multinacional nord-americana Lear, que fabrica cablejat per al sector de l'automoció, pràcticament ha aturat l'activitat a la planta de Roquetes. Tot i que quan es va signar l'acord entre sindicats i empresa a principi de mes es va fixar que la majoria dels 515 treballadors es quedarien a l'atur entre els mesos de gener i febrer, el cert és que aquest moment tan temut per la plantilla de Lear ja ha arribat. La direcció de l'empresa va comunicar la setmana passada a un total de 400 treballadors que seran acomiadats el 2 de gener, ara, però, estan afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal i, per tant, ja estan a l'atur. En aquest sentit, l'activitat a la fàbrica és pràcticament nul·la aquesta setmana i continuarà així fins l'11 de gener. «Queden poc més d'una vintena de persones en actiu entre el personal de les oficines i el del taller, la realitat és que l'ambient dintre la fàbrica és molt depriment», ha explicat Vicenta Lliveria, delegada sindical de la UGT.

La majoria dels treballadors van anar ahir al matí a la fàbrica per recollir el lot de Nadal, el darrer que els ofereix Lear. I van aprofitar per deixar penjades a la tanca metàl·lica de l'entrada les bates i les bosses, que molts d'ells han fet servir durant més de vint anys. «Encara les recolliran i les aprofitaran per als treballadors d'Hongria», va comentar una de les treballadores. «Que facin lo que vulguen, com si les volen cremar», va dir un altre dels treballadors amb ressentiment. Tot i que un 96% de la plantilla de Lear va acceptar les condicions d'acomiadament, que suposen una indemnització de 50 dies de sou per any treballat amb un topall de 42 mensualitats i d'un màxim de 150.000 euros per treballador, la majoria dels empleats estan ressentits amb la direcció de l'empresa i amb el govern de la Generalitat. «Buidor», «tristesa» i «ràbia» són els qualificatius que fan servir els treballadors per explicar com se senten, perquè per més que fa anys que sentien parlar del possible tancament de la planta, no se l'esperaven. Ahir, però, els treballadors es van acomiadar amb abraçades i encaixades de mans, amb el lot de Nadal sota el braç i amb poques llàgrimes. Unes llàgrimes que no van poder evitar la setmana passada cap dels dos torns de treballadors quan es va comunicar a 400 persones que ja no hauran de tornar a treballar al gener. Està previst que la fàbrica tanque totalment les portes a l'abril.

Més de 3.000 admiradors

Tot i que Lear ja és a punt de tancar les portes, encara es manté actiu un grup a la xarxa social de Facebook que reclama que no es tanque la fàbrica i que supera els 3.000 admiradors. Amb tot, els promotors ja han començat a plantejar-se el canvi de denominació d'aquest grup, així com la possibilitat de crear una plataforma per reclamar la creació d'ocupació a les Terres de l'Ebre. De fet, la diversificació industrial de les comarques de l'Ebre és una de les reclamacions de sindicats i patronal al govern català, que ha creat una comissió de seguiment de la crisi. D'altra banda, hi ha establiments comercials que se solidaritzen amb els treballadors de Lear i els ofereixen descomptes de fins al 10%, com és el cas de la perruqueria Domipiel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.