opinió. President de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG)

Esforços renovats per al 2010

El balanç empresarial d'aquest 2009 no és fàcil de fer, perquè el balanç no es pot limitar al tradicional compte de pèrdues i guanys, que, justament, no és l'apartat comptable que millor exemplifica un moment empresarial determinat, tot i ser el que es dóna i es requereix de conèixer socialment. En borsa, és un indicador pràctic, però en la dinàmica empresarial comuna vol dir ben poca cosa. Senzillament, perquè maquilla –a l'alça o a la baixa– altres variables que revelen millor les perspectives i les iniciatives de futur de l'empresa. Així, pensant en el llarg termini –que hauria de ser el termini en el qual haurien de pensar les empreses– és més important de saber de nous sectors i de nous nínxols de mercat i de troballes innovadores en producte i/o en tècniques que no pas –només– la fotografia anual de beneficis o pèrdues.

I és que l'empresa sempre és prospectiva de futur. Els països també. Des d'aquesta perspectiva de llarg termini ens hem de mirar la crisi i la seva evolució. En termes de pèrdues i guanys, és evident que Catalunya –que és l'empresa de tots– també hi ha perdut amb la crisi. Però si l'anàlisi la fem mirant cap al futur, Catalunya hi està guanyant, perquè s'està obrint a noves oportunitats i perquè –a causa de la crisi– s'han acabat identificant prou bé els actius de país que tenim, amb la indústria al capdavant. Un balanç particularment oportú en el cas de les comarques gironines perquè, justament aquí, la capacitat de resistència al mal temps ha estat molt evident, amb una menor davallada de la indústria i els serveis.

Aquesta bona situació ha estat indiscutiblement mèrit de la solidesa i tradició de les mateixes empreses i de la capacitat d'improvisació dels empresaris. Però per continuar tirant endavant calen més coses. A banda de continuar treballant dur, caldria, certament, un més eficaç suport institucional en infraestructures i en crèdit, i, sobretot, més confiança social cap a l'empresariat, com a autèntic generador de riquesa. Els mitjans de comunicació també hi poden fer molt en aquest sentit.

N'estic segur, com sempre hem defensat des de la FOEG, que la combinació d'ambdues coses regeneraria les activitats empresarials i, al capdavall, ajudaria a una major ocupació.

Deixem-nos, doncs, només de pèrdues i guanys. Fem tots la carta als Reis. I fem-la des de la il·lusió i el convenciment que el futur no se'ns pot escapar si actuem, tots plegats, amb el sentit comú que el moment necessita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora