Economia

TANTTANTXTANT

“Els catalans fan coses”

Entre les “coses que fan els catalans”, n’hi ha una que, fins i tot aquells que els “estimen tant”, reconeixen que fan prou bé. Són bons negociants, com ho són les cultures de pas i que no tenen la força bruta de la imposició i de l’escarment aliè com a arguments bàsics. Saben escatir si han de comprar o no.

I no compren que el procés dels darrers anys hagi fet mal a l’economia del país, perquè les dades de l’exportació, del turisme, de la inversió estrangera i del superàvit dels seus comptes diuen el contrari; tampoc no compren l’efecte negatiu de la fugida d’empreses, perquè els números ho diuen tot, tant pel que fa a l’impacte econòmic com al preu de les seves accions; tampoc no compren problemes de convivència, adoctrinaments, explosions violentes o altres invents mediàtics o judicials; i ningú no compra que la repressió de l’1-O, les argumentacions de fiscals i jutges per investigar i empresonar gent del país i la implantació del 155 hagin estat cap solució a res, ans al contrari, pel que fa a la generació d’incertesa i d’indefensió.

I res d’això es pot comprar, precisament perquè s’entén la por que hi ha de perdre tot allò que, a les elits extractives espanyoles, tant els ha costat de muntar a costa dels soferts contribuents durant tants anys, a base de lleis fetes a mida i de col·locar parents i servidors afins en totes les esferes de poder de l’Estat; s’entén pel pànic que es descobreixi el veritable abast dels entramats d’interessos particulars –i corruptes– que ja poden afectar, fins i tot, alguns òrgans de la Unió Europea. Acostumats a viure d’allò que fan altres i a administrar-ne els guanys a plaer, tot el seu muntatge es veu compromès. Però uns i altres saben que, malgrat les aparences de milhomes, la por debilita i que el veritable poder és dels qui saben fer i fan coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida s’apropa als 300 expositors

Lleida
economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació per primer cop des del 1978

barcelona
economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA