Economia

astronomia

campanya de turisme

Arriba el turisme astronòmic a la demarcació

El Patronat de Turisme i l’observatori d’Albanyà creen el primer producte turístic basat en l’observació del cel gironí

L’observació del cel gironí és des d’ara un nou actiu turístic que el Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona promocionarà com un atractiu més de les comarques gironines. La iniciativa neix a través de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, inaugurat l’abril del 2017, amb unes instal·lacions que disposen del telescopi més potent de la demarcació. En concret, l’observatori d’Albanyà esdevé l’escenari d’un programa d’activitats i sessions d’observació astronòmica que s’incorporen a l’oferta del club de màrqueting Natura i Turisme Actiu del patronat. L’objectiu és atraure un públic familiar i d’aficionats atrets per la descoberta de l’astronomia, però també el col·lectiu de científics, fotògrafs o viatges d’empresa. Pere Guerra –director de l’observatori – i Esteve Guerra –director del càmping Bassegoda Park, on estan situades les instal·lacions– expliquen que ja tenen col·laboracions en marxa amb hotels figuerencs per comercialitzar paquets turístics que inclouran allotjament i sessions a Albanyà. “Posem les nostres instal·lacions a disposició del territori per promocionar un turisme de qualitat i més sostenible”, diu Pere Guerra.

Nou mesos l’any

Marta Felip, vicepresidenta del patronat, i Ramon Ramos, director de l’ens, recalquen el potencial d’aquesta nova oferta per desestacionalitzar els atractius de la demarcació i desenvolupar l’oci nocturn. De moment l’observatori d’Albanyà proposarà les seves activitats nou mesos l’any, del 15 de març al 15 de desembre, més especialment durant els caps de setmana (tret de sessions específiques per a grups escolars o col·lectius específics). Per al públic, les tarifes són d’entre 15 i 18 euros i les reserves es poden formalitzar a través del portal www.observatorialbanya.com .

Al recinte de l’observatori el 21 d’abril que ve s’inauguraran unes graderies –amb calefacció incorporada per a les nits més fresques– amb capacitat per a 120 persones. En una pantalla de 7 m d’amplada per 4 m d’alçària els espectadors podran visualitzar l’espectacle d’un cel lliure de contaminació lumínica (vegeu la peça) i captat a través del potent telescopi, que els aproparà a estrelles situades a distàncies de fins a 20 milions d’anys llum d’Albanyà.

L’únic territori de l’Estat amb el segell de cel fosc IDA

La ubicació de l’observatori a Albanyà és fruit d’una combinació entre la passió de Pere Guerra per l’astronomia i la voluntat del càmping Bassegoda Park i el municipi per lluitar contra la contaminació lumínica. Tant al càmping com al poble tot l’enllumenat ha estat adaptat per garantir les condicions òptimes de cel fosc, indispensables per a l’observació astronòmica (amb l’avantatge que l’observatori està enmig de 95 km² de bosc). Amb la implicació de Pere Horts, president de la Societat Astronòmica de Figueres i vicepresident de Cel Fosc, i de Juan Carlos Casado, astrofotògraf i president de l’observatori d’Albanyà, aquest equipament ja ha aconseguit ser el primer observatori de l’Estat espanyol que ha obtingut el prestigiós segell IDA de qualitat de cel fosc, atorgat per l’entitat nord-americana International Dark-Sky Association.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.