ESPORTS I TURISME
El MIC impulsa l’hostaleria
activitat A més de la projecció per a la Costa Brava i cada cop més municipis de l’interior, els tornejos juvenils de futbol i bàsquet asseguren milers d’allotjats i donen empenta a l’inici de la temporada turística
Més de 7.000 futbolistes i un miler de jugadors i jugadores de bàsquet, adolescents i juvenils, continuaran aterrant fins avui en 37 municipis de la demarcació. Són la massa del que representen els tornejos de la Mediterranean International Cup (MIC), que en el cas del futbol arriba a la 18a edició, amb un creixement imparable. Però cal afegir-hi els centenars de membres dels respectius cossos tècnics dels prop de 500 equips –entre les competicions de futbol i bàsquet–, els familiars, l’organització i periodistes d’arreu del món. Tot plegat, a banda de l’interès esportiu, implica un pastís de negoci immillorable per al sector hoteler, amb milers de places hoteleres, apartaments i càmpings a ple rendiment fins diumenge. I una demanda que també beneficia altres professionals com ara la restauració i el transport.
Molts equips provenen dels municipis amfitrions, si bé la majoria venen de fora: de Catalunya i de l’Estat espanyol, però també hi ha un pes internacional innegable, amb equips de 42 països representats, dels cinc continents. Això fa que més hotels i negocis s’aventurin a obrir. En el cas de Lloret, la Selva Marítima i la Costa Brava Centre, al Baix Empordà, l’experiència ja fa anys que dura. Però des del pla futbolístic, després que l’any passat s’arribés a l’extrem sud de la demarcació (Hostalric), aquest any la taca d’oli s’ha estès cap al nord, a l’Alt Empordà i l’interior del Gironès. Figueres s’estrena amb força –l’estadi de Vilatenim serà avui l’escenari de la inauguració–, però també s’hi sumen Sant Pere Pescador, Llançà, Bàscara i Empuriabrava, fins a la Jonquera. L’ampliació consolida una demanda d’allotjament considerable, concentrada a Roses i a Empuriabrava. Des de la cadena Prestige, a Roses, la directora de reserves, Yolanda Fortea, xifra en 323 les habitacions ocupades fins diumenge. “Això ha permès obrir abans l’hotel Prestige Victoria”, diu, i donar feina més dies a treballadors fixos discontinus, amb unes ocupacions mitjanes garantides del 90%. El president de l’Estació Nàutica de Roses, Miquel Gotanegra, valora la “gran empenta per als negocis, sobretot aquest any que la Setmana Santa cau aviat” i, fins ara, amb un temps que no convida gaire a acostar-se al litoral.
L’activitat, però, es ramifica cap a les altres subseus. Cap a l’interior, també s’estrenen com a subseus els camps de Sant Gregori, Bescanó, Quart, Girona i Vilobí d’Onyar (al Gironès), i Pals i Monells (al Baix Empordà). En total, 37 municipis que ofereixen 46 camps de futbol. A Platja d’Aro, la cap de recursos humans del grup Medplaya, Lídia Aldeguer, també destaca l’experiència de l’hotel Monterrey, del grup. “Normalment obríem al juny, però gràcies al MIC ja fa tres anys que ens hi posem per Setmana Santa.” Seran amfitrions d’equips com ara el Barça i l’Espanyol, el Manchester City, l’Atlético de Madrid, el Porto i el Besiktas turc, juntament amb un equip de Vic i d’altres de Mèxic i Florida. Aldeguer explica que el torneig els porta a fer ajustos, amb menús i horaris adaptats al gust i a la dieta dels joves esportistes, i a les necessitats de la competició. Però així greixen el funcionament de les instal·lacions amb vista al maig, quan ja iniciaran de ple la temporada d’estiu i rebran els participants d’un altre torneig internacional, el de tennis taula.
Projecció exterior
La presència dels planters dels grans equips europeus i sud-americans implica la retransmissió d’algun dels més de 900 partits (o resums) arreu del món, circumstància que posa la Costa Brava i altres municipis de l’interior al mapa mediàtic mundial. Això té una repercussió que, en el futur, podria afavorir l’arribada de nous turistes i el retorn de participants i familiars per conèixer més a fons la zona.
El Patronat de Turisme mira de quantificar-ne l’impacte
E.AL’impacte econòmic que suposaran els dos tornejos per al sector turístic és milionari, però l’interval de previsions ha ballat sovint entre els dos i els cinc milions d’euros. Potser no són tants com cinc, però tampoc es descarta que aquesta quantitat acabi quedant curta. Per això, per mirar de precisar-la, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona ha encarregat un estudi a fons sobre el retorn econòmic agregat dels dos tornejos del MIC.
El treball, encarregat a la consultoria BiM, analitzarà la despesa directa, però també elements com ara el pes que implica per a la imatge de les comarques gironines com a destinació turística. El consultor Marc Grijalvo, responsable del treball, avança que volen “identificar els diversos perfils de consumidor”, i no només pel que fa als cercles familiars que segueixen els centenars d’equips, sinó també al públic que aprofita l’estada per veure les futures promeses o que s’hi desplaça expressament. Grijalvo indica que, a més de traçar detalls com ara la durada de les estades en allotjaments i calcular la despesa diària en comerços i establiments de restauració, l’altre repte és copsar, a través d’enquestes i entrevistes, la predisposició a tornar-hi de vacances, els punts forts i els punts febles, i la possibilitat que recomanin la destinació a coneguts.
Els beneficis al territori
Un altre dels aspectes en què se centrarà aquest estudi és el pressupost de l’organització dels dos tornejos. “Cal veure quines de les partides impliquen una despesa directa” entre els professionals de la demarcació, explica Grijalvo. A banda dels allotjaments i la manutenció als hotels, hi entren en joc els proveïdors alimentaris, les empreses de càtering i els serveis de transport, que comptaran per milers els desplaçaments dels equips abans, durant i després dels campionats respectius.
La previsió és processar les dades tot just acabin els dos tornejos, passada la Setmana Santa, i estar en disposició de presentar els primers resultats de l’estudi al llarg del mes d’abril. L’avaluació més acurada dels beneficis servirà per justificar els ajuts que hi aboquen les administracions, des de la Diputació fins als municipis que aspiren a tenir un protagonisme més destacat per la importància de les eliminatòries o finals que s’hi celebren, o pel volum de places que omplen.
Valors tangibles i intangibles
Assolida la 18a edició del torneig futbolístic, el seu director, Juanjo Rovira, destaca que els valors fundacionals es mantenen, com ara l’esforç, la constància, el respecte i el treball en equip. També els intangibles: el contacte entre cultures i l’opció de competir amb futures estrelles. Per a la demarcació, però, el creixement del MIC futbolístic i la consolidació del torneig germà de bàsquet han donat joc a altres poblacions. Un dels trumfos per als organitzadors, que el pas del temps reforça, és la presència de figures mundials al llarg d’aquests anys: una nòmina que va començar amb Messi, Piqué i Marcelo, però que en els últims anys també abasta jugadors més joves, com ara Neymar, Coutinho i Bellerín. Pel que fa a la promoció de l’esport de base, però, cada cop hi ha més equips infantils i femenins. I el torneig de bàsquet, en la segona edició, es consolida amb un notable creixement, fins als 112 equips. Pel que fa a l’Integra, quatre equips competeixen en la modalitat de bàsquet adaptat.