POLDO SEGARRA
DIRECTOR DE FIRA DE MOLLERUSSA, QUE ESTRENA AQUEST CAP DE SETMANA EQUIMOLLERUSSA
“Volem crear un espai firal dedicat a la ramaderia equina”
Amb una competició eqüestre d’àmbit internacional, Fira de Mollerussa aplegarà uns 70 criadors i 200 cavalls per posar la primera pedra d’una nova branca de negoci, el cavall
Fira de Mollerussa inaugura aquest divendres i celebra tot el cap de setmana un nou certamen, dedicat a la ramaderia equina i a l’hípica, EquiMollerussa. Per què aquesta aposta per la competició eqüestre?
El patronat de Fira de Mollerussa neix com una fira ramadera i agrícola, i dins el principal certamen –la Fira de Sant Josep– tenim molt ben resolta la mostra referent a l’agricultura, però no tant quant a la ramaderia. Malgrat això, tenim expositors que ofereixen instal·lacions agroindustrials del sector ramader, i vam pensar que és una oportunitat d’obrir-nos a un sector ramader diferent del que ja tenim a les comarques de Ponent, el porcí i oví.
Així, EquiMollerussa té més vocació ramadera que eqüestre?
La competició eqüestre és la possibilitat d’intentar obrir una branca de la fira dedicada al món del cavall. Aquesta competició s’havia fet a la Fira d’Abril de Lleida alguns anys, però sense espai delimitat. A través d’una competició volem anar creant tot un espai firal d’empreses de serveis i productes relacionats amb la ramaderia equina: expositors que puguin tenir instal·lacions d’hípica, remolcs de trasllat, etc. També oferir-los un nou espai per donar a conèixer els seus productes.
Hi vindran una setantena de criadors i uns 200 cavalls de Catalunya, Espanya, França, Suïssa i Guatemala. En què consisteix el concurs?
És un concurs de morfologia i consta de dues vessants a competició: la fidelitat a la raça, i la morfologia relacionada amb els moviments al pas, al trot i al galop i amb el genet muntant els cavalls, en què es valorarà la funcionalitat de cada animal. Dissabte al matí, també tenim un altre concurs, el de salts, però el principal és el de morfologia, que se celebrarà al llarg de dissabte. Aquest és el pol d’atracció per als ramaders, perquè és puntuable per al Saló Internacional Sicab 2018 a Sevilla i per competir a escala catalana.
Obren el certamen no sols als professionals, sinó també al públic general. Per què?
L’assistència al recinte serà totalment gratuïta, perquè ens interessa que la gent conegui l’hípica. No sols la competició sinó també les empreses de serveis. Creiem que la forma d’arrencar un certamen és aquesta: donant l’oportunitat al públic perquè assisteixi a la competició i tingui una bona experiència. Per a molts d’ells serà la descoberta de tot un món.
Vinculada a la fira, la Diputació de Lleida ha anunciat la posada en marxa d’un tercer centre d’ensenyament de l’àmbit veterinari a Mollerussa i dedicat a l’equí. Com es concretarà?
L’institut Mollerussa és un centre educatiu que antigament era anomenat escola agrària. En els seus inicis fins i tot va ser la primera escola a l’Estat espanyol a oferir cursos de formació en conducció de tractors, per exemple. Fa una formació professional dual, amb empreses de feines agràries, industrials, de mecànica... En aquest sentit, l’institut ja disposa d’una vaqueria i hi ha estudis de formació en el món del vaquí i dels productes làctics. Quan la Universitat de Lleida va aconseguir estudis de veterinària, l’institut Mollerussa va voler fer una granja experimental a través de la qual es poguessin fer les pràctiques dels estudis universitaris, i que tingués una part d’investigació en aquesta mateixa granja. S’intenta crear una granja a disposició dels estudis de la UdL, juntament amb els campus veterinaris d’Agrònoms i de Torrelameu.
A EquiMollerussa es presentaran també innovacions tecnològiques o gastronomia amb carn de poltre?
De moment, no. Enguany els objectius són donar a conèixer la competició, les instal·lacions de la fira, i si a partir d’aquí té una bona resposta per part del públic i del sector professional, els propers anys ja ens centrarem a atraure moltes més empreses i, segurament, aleshores ens plantejarem –com fem a Fira de Sant Josep– establir algun tipus de concurs d’innovacions.
Enguany, doncs, fan la prova a veure com funciona abans de garantir-ne la continuïtat?
La veritat és que l’institut Mollerussa ha fet un esforç per adaptar les seves instal·lacions per a la competició: ja disposa de quadres, pista de doma, i està arranjant una altra pista molt més ben preparada per a la competició, una altra d’escalfament i una zona per atendre tota l’afluència de gent i animals. En aquesta primera edició volem veure quina resposta té.
Què considera una bona resposta?
El primordial és que hi hagi una bona participació al concurs: si tenim una seixantena de participants en el de salts, estarà molt bé. Hem fet comunicacions amb els criadors, perquè venen de molt lluny. I com que és el primer cop, esperem entre 2.000 i 4.000 visitants. Serà un bon punt de partida.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.