Trump amenaça de deixar de comerciar amb els països que no rebaixin els aranzels
Adverteix als socis del G-7 que els dies en què altres països s’han aprofitat dels EUA han acabat
Deixa la cimera abans del debat sobre el canvi climàtic
El president dels EUA, Donald Trump, va marxar abans d’hora de la cimera del G-7. Abans de deixar la petita localitat de La Malbaie (Quebec) per volar a Singapur per reunir-se amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un dimarts en una cimera històrica, el president nord-americà va intentar rebaixar les tensions creades amb la seva política proteccionista. “Hem tingut debats extremadament productius sobre la necessitat del comerç just”, va dir Trump.
Abans, però Trump havia amenaçat els seus socis del G-7 –Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Japó i el Regne Unit– de deixar de comerciar amb aquells països que mantinguin els aranzels a les exportacions nord-americanes, especialment en el sector agrícola.
En una llarga compareixença davant la premsa abans d’abandonar la cimera, el president dels EUA va tornar a posar èmfasi en el lema de la seva política: “Amèrica primer”. Trump, que va deixar la cimera abans del debat sobre el canvi climàtic, va declarar que “és molt injust” per als agricultors nord-americans que altres països com el Canadà o l’Índia imposin elevades tarifes als productes nord-americans i va assegurar que “farà tot el que sigui necessari” per establir relacions comercials “justes” amb altres països. “Som la guardiola de crèdit a la qual tothom roba”, va lamentar el president nord-americà, que va afegir que els dies en què els països s’han aprofitat comercialment dels EUA “s’han acabat”.
Les discussions comercials han marcat aquesta cimera, la més dividida i difícil de les últimes que s’han celebrat i que ha tingut en el distanciament entre Washington i els seus tradicionals aliats l’altre punt d’inflexió. De fet, Trump va sorprendre tothom en la primera jornada demanant el reingrés de Rússia al G-7, petició a la qual es va sumar Itàlia, el nou govern populista del qual ja va deixar clar que buscaria un acostament a Rússia.
A l’hora de tancar aquesta edició, els negociadors del G-7 encara treballaven per aprovar un comunicat final. Les divergències exhibides entre els EUA i la UE pel tema dels aranzels feia molt difícil arribar a un consens, tot i que tant Trump com el president francès, Emmanuel Macron, van mostrar-s’hi optimistes. Cal veure, però, si aquest optimisme i les bones paraules amb les quals el president dels EUA van deixar la cimera es tradueixen en un eventual comunicat conjunt, en què hi havia previst una referència al pacte nuclear amb l’Iran i també al clima, temes que no comptarien amb l’adhesió dels EUA.
La Xina i Rússia exhibeixen unitat
Rússia i la Xina presumien ahir d’entesa, a diferència d’Occident en la cimera del G-7. Els mandataris de la Xina, Rússia, l’Índia, l’Iran i altres països membres o observadors de l’Organització per a la Cooperació de Xangai (OCS) van iniciar ahir a Qingdao la seva reunió destinada a donar una imatge d’unitat euroasiàtica, davant la divisió que afecta el G-7. Aquest cap de setmana ha coincidit la cimera de les set principals economies industrialitzades al Canadà, enrarida per les tensions comercials entre els EUA i la UE i la de l’OCS al port oriental de Qingdao, on el president xinès, Xi Jinping, va voler donar una imatge d’unitat i objectius comuns.
La jornada d’ahir, preàmbul del plenari de líders que es farà avui, va estar protagonitzada per trobades bilaterals, en què el president Xi i el rus, Vladímir Putin, com a responsables dels dos governs que lideren l’organització, van exhibir sintonia i van estrènyer vincles amb la resta dels estats membres. Putin, a més, va mantenir una reunió amb el president iranià, Hassan Rohani, que fa a la Xina el seu primer viatge oficial a l’exterior des que els EUA van anunciar la retirada del pacte nuclear.