La nova planta de la càrnia Monter, rebuda amb satisfacció a Sant Ferriol
L’Ajuntament, amb un pressupost modest, preveu que l’arribada de l’empresa suposarà una important injecció econòmica per al municipi
Sant Ferriol, un poble rural d’uns 250 habitants i un pressupost municipal de tan sols 300.000 euros, espera amb expectació la construcció de la planta de Monter i la seva posada en servei, prevista per al 2021. L’empresa càrnia ha anunciat que invertirà 20 milions d’euros en la nova fàbrica. Segons el projecte anunciat, les instal·lacions ocuparan uns 30.000 metres quadrats de la zona industrial de les Forques i del Pla de les Boades. Si bé no tota la parcel·la és dins dels límits de Sant Ferriol (una part, minoritària, és al terme de Besalú), l’envergadura del projecte implicarà una injecció de diners en concepte de taxes i impostos fins ara desconeguda al municipi. “No ho tenim quantificat, però sens dubte serà molt important per a nosaltres”, comenta l’alcalde, Albert Fàbrega, que també destaca el fet que l’arribada de Monter no implicarà haver de fer noves planificacions urbanístiques, perquè el polígon ja existeix. No es descarta alguna intervenció urbanística complementària, hi afegeix Fàbrega, però considera que seria de poca envergadura.
El centenar de persones que previsiblement treballaran a les futures instal·lacions són una dada també a valorar, però possiblement això beneficiï més Besalú, on viu molta més gent, que no pas Sant Ferriol, reflexiona l’alcalde. “Però en l’aspecte econòmic sí que ens suposa un avantatge molt gran“, subratlla.
Doblar la producció
Per a Monter (pertanyent al grup Cañigueral), amb instal·lacions a Sant Jaume de Llierca (on té la seu central), les Planes d’Hostoles, Serinyà i Vic, el projecte de Sant Ferriol i Besalú també els suposa un gran salt, ja que els permetrà doblar la producció actual de 20 milions de quilos d’embotits i llescats. La nova planta, que estarà molt automatitzada, tindrà seccions per processar la matèria primera, fins a cent assecadors per curar l’embotit i sales blanques on es llescaran i ensobraran els productes de porc i gall dindi.