Economia

Pla pioner al Baix Empordà contra el residu industrial

objectiu

Cinc municipis promouen un pla per aconseguir que no es malbarati cap residu

Es busca la cooperació de 130 empreses ubicades en vuit polígons industrials

S’estudiaran els residus per veure si poden ser d’interès

El malbaratament de residus industrials i com gestionar-lo és una prioritat per a cinc pobles del Baix Empordà, que impulsen un pla pioner per evitar-ho. L’objectiu és implicar 130 empreses de vuit polígons industrials. El projecte l’han iniciat els ajuntaments de la Bisbal d’Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret, amb el suport de la Diputació de Girona. Amb aquesta iniciativa es pretén contribuir a la reducció de residus, l’aprofitament de recursos, la cooperació entre empreses i la millora de la seva competitivitat a través d’un model d’economia circular i, a la vegada, donar suport al teixit empresarial i productiu en aquests municipis.

Treball i diagnosi

El projecte Diagnosi Sectorial. Simbiosi Industrial. Ei! Empordà tindrà una durada de sis mesos i inclourà la identificació i elaboració d’un mapa global dels recursos amb potencial d’aprofitament de 130 empreses ubicades als 8 polígons dels municipis que formen part del pla estratègic. A més, es farà una anàlisi més detallada de les 15 d’empreses amb més potencial amb la identificació de possibles relacions que hi hagi entre aquestes.

En una segona fase, es realitzaran dues sessions de treball conjunt amb empreses, al setembre i a l’octubre, per extreure idees i més oportunitats de simbiosi i, finalment, es redactarà un pla d’acció per definir les accions futures en l’àmbit de la Simbiosi Industrial i l’Economia Circular.

Neus Estrada, tècnica de promoció econòmica del pla estratègic de desenvolupament dels cinc municipis implicats i responsable del projecte, ha assegurat que la iniciativa “tindrà un impacte directe en les empreses” i que els proporcionarà “informació immediata pel que fa a l’aprofitament dels recursos”. Estrada va explicar que les companyies que hi participaran han estat escollides “en funció del volum que generen i buscant que siguin de sectors diferents i complementaris”. Estrada va agrair la implicació de la Diputació de Girona, “perquè ha apostat per un projecte que fins ara no s’havia fet en cap altra zona de la província”.

Per la seva banda, Lluís Sais, alcalde de la Bisbal d’Empordà, va assegurar que el projecte “permetrà aconseguir una millor gestió dels residus”, i va explicar que tenen “la complicitat del sector industrial”, perquè és evident que es busca “una relació avantatjosa per a les dues parts”. Sais també va recalcar “l’esperit de treball conjunt dels municipis que conformen el pla estratègic”, i va remarcar específicament que el projecte global que els uneix “ja va tenir bons resultats a àmbit turístic i ara a àmbit industrial també comencem a recollir els fruits”. El projecte és subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, el Ministeri de Treball i Seguretat Social i la Diputació de Girona.

LES XIFRES

8
polígons industrials
estan ubicats en el conjunt dels cinc municipis que impulsen aquest pla pioner a Girona.
5
municipis
s’ha unit per impulsar-lo, amb l’aval d’haver gestat prèviament un pla estratègic conjunt.
130
empreses
estan implantades en els vuit polígons, a 15 de les quals es farà un estudi més profund.

El repte d’encarar una economia circular i verda

L’economia circular busca un nou mode per gestionar els recursos, passant del sistema lineal, pel qual els recursos s’extreuen, s’utilitzen i el residu resultant es rebutja, cap a un sistema enfocat a la gestió eficient, la reducció buscant la tendència a zero malbarataments de recursos i internalitzant la valorització del cost dels productes. Així, gràcies a aquest nou projecte s’identificaran empreses que generin un elevat volum de residus i s’estudiarà si aquests materials poden esdevenir subproductes d’interès per a altres empreses del territori que els puguin utilitzar com a matèria primera. La simbiosi industrial és l’aplicació d’aquesta lògica a l’estratègia empresarial enfocada a millorar l’eficiència en l’ús dels recursos, i per tant, a reduir costos i augmentar beneficis tot aprofitant sinergies entre les empreses de qualsevol sector d’activitat, mitjançant l’intercanvi de materials, energia, aigua, compartint actius o mitjans logístics.

Tot plegat en un encaix cap a una economia verda; aquesta és la proposta de futur per encarar els reptes que planteja la nova situació, esdevenint així necessitat i oportunitat alhora, la transició cap aquest nou model econòmic. El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) descriu l’economia verda com la que té com a resultat millorar el benestar humà i l’equitat social, reduir els riscos ambientals i la pressió sobre els sistemes naturals i harmonitzar el desenvolupament econòmic i el consum eficient dels recursos.

Units per la indústria i la promoció, a l’Empordanet

J.T

La presentació d’aquest ambiciós pla ve avalada per un projecte anterior que van impulsar els mateixos ajuntaments: fomentar l’ocupació dels seus espais industrials. El projecte, amb el nom d’Espais Industrials, EI!, el 2017 va inventariar més d’una cinquantena d’antigues naus de fabricació de ceràmica i 35 hectàrees de sòl industrial repartits en els vuit polígons inclosos dins d’aquests municipis. Tot el sòl i sis de les naus singulars, localitzades majoritàriament dins la zona urbana de la Bisbal, es van posar a disposició d’empresaris i emprenedors. Per les característiques de les naus i dels polígons, s’adrecen principalment a professionals liberals. Aquesta iniciativa també s’emmarca dins el pla estratègic de desenvolupament econòmic local que comprèn aquests municipis. El pla estratègic, finançat pel Servei Públic d’Ocupació, inclou diferents línies estratègiques d’actuació per tal d’augmentar les oportunitats laborals i de desenvolupament empresarial que ofereix el territori mitjançant l’acció conjunta i coordinada.

Una visió del territori

Aquesta visió de conjunt del territori va portar aquests cinc municipis a tornar-se a unir el març passat per impulsar una campanya turística de promoció conjunta, en el marc del pla estratègic de desenvolupament econòmic local. Més de quaranta establiments es van adherir a la campanya, entre allotjaments, restaurants i empreses vinculades al turisme. Aquestes empreses s’identificaran amb un adhesiu en un lloc visible a l’entrada de l’establiment.

La campanya, amb el nom d’Hola! Visit Empordanet, ofereix un catàleg d’experiències diverses. Per fer-ho es disposa d’un web , d’un canal a Youtube i d’un altre element comunicatiu, que és una guia amb format revista i multilingüe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.