JOSEP BLANCH
PRESIDENT D'EMPORDÀLIA
«L'arbequina podria arruïnar l'oli de l'Empordà»
Sobre noves fusions, el president d'Empordàlia veu difícil fer-ne de noves, però diu que no estan tancats a res i que primer han de consolidar-se
Josep Blanch és alcalde de Pau, president d'Empordàlia i president de la DO Empordà Costa Brava. Ha viscut tots els processos de fusió al capdamunt. Primer de tot, el 1987, com a president de la cooperativa de Pau, que és la cooperativa mare.
–Per ser a la presidència tants anys deveu ser un propietari gros?
–«Sóc dels mitjanets: 40.000 quilos de raïm i 5.000 d'oli.»
–Aleshores quin és el vostre actiu personal?
–«Dec ser el que té més temps per dedicar-s'hi i perquè molta feina és institucional. Precisament, també sóc vicepresident del Consell Comarcal.»
–Què representa la cooperativa per a Pau?
–«És la indústria més important que tenim. I l'oli és, sens dubte, el producte que ens ha donat més nom com a entitat, i és el producte estrella i té molt de prestigi en el mercat.»
–La primera font de riquesa?
–«Sí, la viticultura i l'agricultura lligades a la cooperativa. És un cicle econòmic total: agricultura, generació de valor afegit amb la transformació del raïm en vi i de les olives en oli i comercialització.»
–Hi ha alguna activitat que no sigui viticultura i agricultura?
–«Hi ha una mica de ramaderia. Abans, a les zones de més aiguamolls hi havia vaques. Ara el vacum ha desaparegut i queden dos ramats de xais.»
–Esteu envoltats de parcs naturals. Són complementaris amb les dues DO?
–«Sí i, a més, no hi hem trobat cap punt de conflicte, sinó més aviat el contrari. Vinya i olivera són un patrimoni paisatgístic, cultural i econòmic important. I donen valor afegit com a productes tradicionals, per a la gastronomia i per al turisme sostenible que volem.»
–Per tant, sou defensors de les varietats tradicionals?
–«Evidentment, perquè ajuden a singularitzar el producte. A part de bo, ha de ser singular, diferència que només donen els productes autòctons. De bons productes se'n fan arreu. Les noves varietats que venen no ens han de fer perdre el nord i hem d'evitar que es mengin les característiques del producte que ens ha de singularitzar. Mira: hem de preservar l'argudell i la corivell.»
–Però entra arbequina i, a més, està permesa en la DOP Oli de l'Empordà.
–«L'arbequina entra per la facilitat de mecanització. El que hem de fe és un esforç per mecanitzar varietats autòctones, com ara l'argudell. Pensa que l'expansió de l'arbequina podria acabar per arruïnar l'oli de l'Empordà.»
–Hi haurà noves fusions?
–«És difícil i la perspectiva no hi és, però tot canvia. Qui havia de dir que es farien les que s'han fet fins ara? Sempre havia dit que caurien pel seu propi pes. S'havien fet reunions i costava; era una utopia. A la comarca ja hi ha hagut altres processos... No n'hi ha prou de fusionar-se. Primer has de dominar la producció i la comercialització, has de consolidar-te amb l'estructura que tens. Si t'eixamples quan no estàs preparat, el creixement et pot fer perdre força. No estem tancats a res, però hem de ser prudents i consolidar el que tenim.»
–Us tracten bé les administracions?
–«La cooperativa ni deixa de ser una SL i, si ens comparem amb la resta de societats privades, hem de dir que sí. Tampoc no sóc gaire partidari que les administracions ajudin. No és bo, perquè estem en un mercat lliure i el defenso. Hem de mirar cap a un altre punt, no pas esperar ajudes.»
–On és aquest punt?
–«Cal cercar la rendibilitat del producte i ampliar el mercat.»
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.