Economia

La producció d’oli cau el 2018 del 25% a l’Empordà

Els productors ho atribueixen al clima sec i a les pluges, però posen l’accent en la bona collita i la qualitat de l’oli

El 2017, tot i ser sec, va ser un bon any

La denominació d’oli protegida Oli de l’Empordà ha vist caure la producció el 2018 del 25% i ha tancat l’any amb 300.000 litres, segons informa l’Agència Catalana de Notícies. El motius de la davallada cal buscar-los, segons els productors, en el clima sec i les pluges. El 2017 va ser un “bon any” pel que fa al nombre de litres malgrat que també va ser més sec que altres collites. Els responsables de la DOP, però, posen l’accent en la “bona qualitat” de l’oli d’enguany i també en la “bona rebuda” que ha tingut el producte entre els consumidors que cada vegada més aposten per un producte de quilòmetre zero. El president de la denominació d’origen Oli de l’Empordà, Simon Casanovas, destaca que la qualitat és “extraordinària” perquè l’oliva és més madura.

La presentació de l’Oli de l’Empordà es va fer ahir a la plaça del Lleó de Girona. A l’acte, hi van assistir, entre d’altres, l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i el xef gironí, Joan Roca. Els que es van acostar a la presentació van poder degustar diferents propostes d’una desena de productors locals. A més, també van participar en una donació solidària d’oli que es va fer al Banc dels Aliments, que rebrà 100 litres d’aquest producte per repartir entre les famílies que ho necessitin.

L’oli d’oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Curivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina. Es considera com a varietat principal l’Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.La zona de producció comprèn terrenys dels municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens) i el Pla de l’Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls.

LA XIFRA

300.000
litres
d’oli són els que s’han aconseguit aquest any. Aquesta xifra representa 25% menys que el 2017.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.