El Consell de Ministres donarà l’última pròrroga de concessió de la plataforma petroliera Casablanca
El subdelegat del govern espanyol a Tarragona defensa que és compatible amb les polítiques per reduir el consum de combustibles fòssils
El Consell de Ministres d’aquest divendres aprovarà la segona i última pròrroga d’explotació de la plataforma d’extracció petroliera Casablanca de Repsol, situada davant de les costes de l’Ebre. Com ha comunicat el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, l’executiu ha entomat les reivindicacions del territori i ha valorat la importància de mantenir els llocs de treball —120 directes— per atorgar un permís d’explotació per deu anys més.
Sabaté ha defensat que ampliar la concessió “no és incompatible” amb la política de reducció de consum dels combustibles fòssils que defensa el govern espanyol, d’acord amb la Unió Europea i els acords internacionals per reduir els efectes del canvi climàtic.
Aquest dijous, Repsol ha estat preparant la plataforma Casablanca per aturar l’activitat, preveient que el govern espanyol podria no prorrogar la concessió, que es va atorgar l’any 1978 per un període de 30 anys, més dues pròrrogues de deu anys cadascuna. La primera pròrroga s’extingeix aquest dijous però el subdelegat de l’executiu espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha comunicat que, aquest divendres, al Consell de Ministres hi haurà un pronunciament favorable per poder operar deu anys més.
Tot i això, Repsol ha d’aturar la producció de 2.000 barrils diaris —amb un valor anual de 40 milions d’euros— aquesta propera matinada i reactivar l’activitat un cop tingui l’autorització. De fet, segons fonts de la companyia, l’extracció de cru dels pous i el seu processament a Casablanca s’anava reduint per aturar-la del tot. Repsol havia demanat que s’autoritzés la pròrroga durant el Consell de Ministres que es va celebrar a Barcelona, per evitar costos i el complex procés d’aturada i posada en marxa de la plataforma.
Les cambres de comerç de Tarragona, Valls i Tortosa s’havien pronunciat a favor de mantenir la infraestructura industrial situada a alta mar, assenyalant que el tancament faria perdre 120 llocs de treball directes, a més dels indirectes i l’efecte induït per diferents negocis de la zona. Les cambres havien advertit que es deixarien d’executar inversions properes als 150 milions d’euros en deu anys i quedarien sense efecte contractes de serveis valorats en 16 milions d’euros cada any.