Economia

El PIB català tornarà a superar l’estatal el 2020

El BBVA augura un creixement sostingut tot i la desacceleració

L’atur podria caure per sota del 10% per la creació de 126.000 llocs de treball en dos anys

L’economia continuarà creixent a Catalunya de manera sostinguda i fins i tot remuntarà la taxa del PIB espanyol l’any vinent, amb un 2% contra l’1,9% de l’Estat, després que l’any passat el producte interior brut català quedés per sota de l’espanyol. Així ho auguren els experts del servei d’estudis BBVA Research, que ahir van presentar el seu estudi periòdic Situació Catalunya.

Va ser el seu economista en cap, Miguel Cardoso, qui va indicar que l’economia catalana ja mostra una certa millora durant el primer semestre de l’any, després de la desacceleració de l’activitat registrada el 2018, deguda, en bona part, a la menor aportació de les exportacions al PIB i a la frenada en la indústria el comerç i l’hostaleria, per la caiguda del consum privat i la momentània moderació del turisme.

Amb un creixement previst per a enguany d’un 2,2% del PIB, en la mateixa línia del creixement global de l’Estat, a parer del portaveu del BBVA Research Catalunya podria crear fins a 126.000 llocs de treball en el bienni 2019 i reduir la taxa d’atur per sota del 10%.

LA XIFRA

2,2
per cent
serà el creixement del PIB d’aquest any, en línia amb el conjunt de l’Estat abans de superar-lo el 2020.

Tornen alguns “vents de cua”

Al costat dels riscos i les incerteses que poden condicionar l’evolució econòmica, com ara les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina, el Brexit i la incertesa política, l’expert del BBVA va assenyalar que també es produiran alguns factors externs que probablement contribuiran a empènyer l’activitat, com ara un to més expansiu de la política monetària europea, amb condicions financeres que continuaran favorables per a la despesa, sense que es prevegin pujades de tipus abans d’un any i mig i en espera d’una nova tanda d’ampliació de liquiditat per part del BCE. Un altre dels anomenats “vents de cua” que van potenciar la remuntada macroeconòmica després de la crisi i que es preveu propici serà la moderació del preu del petroli, que es podria reduir en la segona meitat d’aquest any, fins a l’entorn dels 60 dòlars per barril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia