Economia

La cuina ajuda Lloret a repassar el seu llegat indià

L’Ajuntament i la Fundació Alícia elaboren un receptari a partir d’aquells que se’n van anar a les Amèriques

El pla contribueix a la diversificació turística

La col·laboració endegada fa més d’un any entre l’Ajuntament de Lloret de Mar i la Fundació Alícia va fer ahir un pas històric i cultural. Just abans que comenci avui la fira dels americanos, Lloret va presentar ahir un receptari de vint-i-un plats elaborats a partir del relat de personatges de Lloret que se’n van anar a les Amèriques, a partir de mitjan segle XIX.

El receptari, repartit en cuina de vaixell, cuina de la xocolata, cuina vegetariana, cuina catalana a Amèrica i cuina americana a Catalunya, és “el primer esforç de fer una cuina dels indianos”, va dir l’antropòleg de la Fundació Alícia, Joan Ribas. La iniciativa forma part del pla de reconversió turística, i és la segona pota –més d’identitat– de la col·laboració amb la Fundació Alícia, fundació, Alícia, un centre de recerca creat l’any 2003 i amb seu a Sant Fruitós de Bages.

L’alcalde en funcions de Lloret, Jaume Dulsat, va revelar al paratge de Santa Cristina que setze establiments ja tenen el distintiu d’alimentació mediterrània (Amed) del govern i sis més són aptes per a celíacs i duen el segell gluten free.

A l’acte a tocar l’ermita i la plaça del Pi, hi van assistir Josep Martí, vicepresident del Gremi d’Hostaleria de Lloret, i Nino Gómez, president de l’Associació de Bars i Restaurants de Lloret i l’Obrer Major de l’Obreria de Santa Cristina, Arseni Frigola.

LA XIFRA

16
establiments
de Lloret ja tenen el distintiu d’alimentació mediterrània (Amed), segons va revelar ahir Dulsat.

On va anar en Josep Ball·llatinas?

El receptari elaborat per l’Ajuntament i la Fundació Alícia ajuda a repassar el passat el municipi, on joves i no tan joves van anar a buscar fortuna a Amèrica. En el conjunt de vint-i-un plats, hi ha col·laborat el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret (SAMLL), que dirigeix Joaquim Daban.

Daban va ser ahir al paratge de Santa Cristina i va recordar un dels indians lloretencs que va anar a Cuba a partir de mitjan segle XIX. “Tenia 14 anys i se’n va anar a l’illa del somnis”, deia ahir Daban sobre Josep Ball·llatinas i Domènech. Allà, a l’Havana, l’esperava l’oncle, però segons va explicar en cartes als familiars, no el tractava com es mereixia ja que treballava en un taulell d’una botiga i dormia al mateix establiment. Va deixar el negoci del seu oncle, se’n va anar a Regla, una vila veïna, i pels volts de 1910 es va fer fonedís i no se’n va saber res més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.