Economia

El TSJC anul·la el decret de begudes ensucrades

Estima el recurs que van interposar les grans cadenes de distribució, supermercats i fabricants de begudes contra la taxa

Aragonès manté que l’impost continua vigent basat en un nou reglament

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul el decret del govern català que regula l’impost autonòmic sobre begudes ensucrades envasades, creat a través del pressupost del 2017, segons va informar ahir l’ens judicial, però no així la llei, segons va confirmar el vicepresident i titular d’Economia del govern català. Pere Aragonès va dir que l’impost “continua vigent” i “s’haurà de pagar”.

En tot cas, Aragonès va dir que, en el “pitjor” dels casos, el govern haurà de retornar els diners recaptats fins ara i “automàticament tornar-los a cobrar” prenent com a base un nou reglament. De fet, el vicepresident va afirmar que en els pròxims dies estudiaran com fer efectius els “aspectes tècnics” previstos al reglament. “L’oligopoli de la distribució alimentària no ens tombarà, continuarem endavant, el compromís del govern és ferm i total”, va afirmar, i va assegurar que “l’impost és necessari” perquè “una part molt important de la població té problemes de salut” derivats de l’excés de sucre, i ha defensat que la indústria sigui “corresponsable” i contribueixi a “sostenir el sistema públic de salut”.

En declarar ahir nul l’impost, el TJSC estima el recurs interposat per diverses associacions de distribució i cadenes de supermercats, comerços i restauració, entre les quals hi ha l’Associació de Grans Empreses de Distribució (Anged), l’Associació de Cadenes de Supermercats (Aces) o la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB), en contra del reglament d’aquest impost, contra el qual és possible un recurs. Les organitzacions empresarials celebraven ahir “la decisió adoptada” per l’organisme judicial i indicaven que “la normativa afectava la competitivitat i generava inseguretat jurídica a les empreses que operen a Catalunya”. La secció segona de la sala contenciosa administrativa del TSJC considera que el govern “ha prescindit dels tràmits de consulta, audiència i informació públiques expressament exigits” a l’hora de tramitar aquest decret, segons recollia Efe.

Les entitats denunciants s’oposaven al decret per la seva “falta de justificació i precipitació”, per l’omissió de tràmits rellevants en la seva tramitació, per apreciar-hi vicis de constitucionalitat i per vulneracions del dret europeu. Així, el TSJC veu “evident” la vulneració dels preceptius tràmits de consulta, audiència i informació públiques, i per això no creu “necessari entrar a examinar els restants motius del recurs”.

L’impost –celebrat per sectors propers a l’àmbit de la salut i la nutrició– va entrar en vigor el maig del 2017, està gestionat per l’Agència Tributària de Catalunya i va aportar 42 milions d’euros el 2018. Grava el consum de begudes ensucrades envasades; és a dir, totes les que contenen edulcorants calòrics afegits, com ara el sucre, la mel, la fructosa o la sacarosa: refrescos, sucs de fruites, begudes esportives i energètiques i aigües amb sabors.

LA XIFRA

42
milions
d’euros es van recaptar el 2018 amb l’impost de begudes ensucrades ara tombat pel TSJC.

LA FRASE

L’impost és necessari perquè una part molt important de la població té problemes de salut
Pere Aragonès
vicepresident del govern i titular d’economia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.